Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Vier vragen over niet-geregistreerde cryptoaanbieders

Achtergrond

Aanbieders van cryptodiensten die niet bij DNB zijn geregistreerd mogen geen diensten in Nederland verrichten. Vier vragen over niet-geregistreerde aanbieders en het toezicht van DNB.

Gepubliceerd: 18 augustus 2021

Datacentrum met veel bedrading

Ben ik als klant ook illegaal bezig als ik crypto’s koop of een wallet heb bij een niet-geregistreerde aanbieder?

Nee, als klant bent u dan niet illegaal bezig. Het is niet verboden om crypto’s te kopen en aan te houden bij een aanbieder zonder registratie. Alleen voor bedrijven geldt het verbod om crypto’s aan te bieden zonder registratie bij DNB.

Ik heb crypto’s bij een bedrijf dat niet geregistreerd is bij DNB. Wat betekent dat?

Dat betekent mogelijk dat het bedrijf crypto’s illegaal aanbiedt. In Nederland moeten alle aanbieders van cryptodiensten zich registreren bij DNB. DNB houdt toezicht en kan eisen dat een illegaal bedrijf zijn diensten staakt. Kijk hier of uw cryptoaanbieder geregistreerd is: Register aanbieders cryptodiensten

Wat kan DNB doen tegen illegale crypto-aanbieders?

DNB kan handhavend optreden tegen de illegale dienstverlener. Denk aan het opleggen van een last onder dwangsom of een boete. Ook kan DNB aangifte doen bij het OM, dat vervolgens strafrechtelijk kan handhaven.

Wat voor toezicht houdt DNB op aanbieders van crypto’s?

Ons toezicht is gericht op het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. Het gaat er dus om dat er met crypto’s, waaronder bitcoin, geen verboden dingen worden gedaan, zoals witwassen van crimineel geld en het financieren van misdaad en terrorisme.

Het toezicht van DNB biedt geen bescherming aan beleggers of consumenten. De Europese Commissie werkt hier nu wel aan in een nieuw Europees wetsvoorstel. Dat heet de Verordening Markten in Cryptoactiva (MiCA). Dit wetsvoorstel moet onder andere consumenten en beleggers meer bescherming bieden. Maar zover is het op dit moment dus nog niet.

Meer informatie

Wilt u meer weten over crypto’s en ons toezicht? Kijk dan hier: Wat u moet weten over crypto’s

Ontdek gerelateerde artikelen