Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Vrouw die een lade haalt uit een technische kast

Cryptocurrencies of crypto’s introduceren een nieuwe manier van betalen. Maar wat zijn crypto’s eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe werkt het? We vatten het voor u samen.

Bitcoin, ether, libra, stablecoin: wat zijn crypto’s?

Crypto’s zijn digitale tegoeden die beheerd worden met cryptografische algoritmes. Een crypto heeft dus geen fysieke vorm zoals een euromunt, maar is eigenlijk een versleutelde code zoals een wachtwoord. Er zijn verschillende soorten crypto’s. Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste crypto, maar er zijn nog honderden andere ontstaan. Bijvoorbeeld ether, litecoin en ripple. Er zijn ook stablecoins. Dat zijn crypto’s waarvan de waarde is gekoppeld aan een andere waarde van bijvoorbeeld een normale valuta of goud. Tether en de door Facebook gelanceerde crypto libra zijn daar voorbeelden van. Het doel van stablecoins is crypto’s geschikt maken als alledaags betaalmiddel.

Infographic over de begrippen in de wereld van crypto's

Crypto’s en stablecoins: de voor- en nadelen

Crypto’s hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel is toegankelijkheid. Met crypto’s kunt u namelijk zonder tussenkomst van derde partijen zoals banken betalen of betaald krijgen. Een nadeel is dat de meeste crypto’s een erg onstabiele waarde hebben. Daardoor kunnen crypto’s snel aan waarde verliezen. Het is hierdoor ongeschikt als betaalmiddel. Met een stablecoin zou u wel kunnen betalen. Maar dan moeten risico’s op het gebied van witwassen, belastingontduiking, privacyschending en consumentenbescherming wel worden tegengaan door de aanbieder van de stablecoin. Dit zijn risico’s omdat de crypto’s zich door de toegankelijkheid en anonimiteit lenen voor illegaal gebruik.

Centrale banken en crypto’s

Centrale banken geven geldbiljetten uit. Zo doet de Europese Centrale Bank (ECB) dat voor de euro en de Federal Reserve voor de Amerikaanse dollar. Het meeste geld is tegenwoordig digitaal, zoals het geld op jouw bankrekening. Dat geld komt van commerciële banken. Maar centrale banken kijken wel mee door toezicht te houden op deze banken. En als het mis gaat, dan hebben we in Nederland een depositogarantiestelsel (DGS). Als een bank met een vergunning bij De Nederlandsche Bank (DNB) failliet gaat, staat dit stelsel voor iedere persoon met een rekening bij deze bank tot maximaal €100.000 garant. De enige andere manier om zeker te zijn van een tegoed, is het aanhouden van contant geld. Maar veel mensen vinden dit tegenwoordig onhandig. Daarnaast wordt contant geld veel minder gebruikt. Hierdoor vinden sommige mensen crypto’s interessant.

De waarde van crypto’s is op geen enkele manier gewaarborgd. Crypto’s zijn namelijk onafhankelijk van een commerciële of centrale bank. Hierdoor loopt u met crypto’s dus een groter risico. Want als een crypto aan waarde verliest en u veel geld kwijtraakt, dan wordt u niet geholpen door de centrale bank. Daar kan een central bank digital currency (CBDC) of centralebankgeld een goede oplossing voor zijn, omdat het in handen is van een centrale bank. Zo’n CBDC is er alleen nog niet. De ECB en DNB onderzoeken of zo’n digitale munt van verschillende centrale banken mogelijk is.

Toezicht op crypto’s

Bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtueel geld (crypto’s) en gewoon geld (fiduciair geld) en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden, vallen onder het integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank. Crypto’s zijn namelijk kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit.

Witwassen en crimineel geld bestrijden

Blockchain: zo werken crypto’s

Veel crypto’s werken met blockchain-technologie. Met deze techniek kunnen gebruikers digitale transacties gezamenlijk bijhouden, zonder dat er dus bijvoorbeeld een notaris of bank aan te pas komt. Zo’n blockchain bestaat uit honderden computers over de hele wereld die elke wijziging in de database controleren. Daardoor is het moeilijk om deze technologie te hacken. Daarom vertrouwen gebruikers een crypto, zonder dat er een centrale bank aan te pas komt.

Lees meer over blockchain