Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB in gesprek met jongeren

Achtergrond

Tijdens een bijeenkomst op 31 mei luistert DNB-president Klaas Knot naar de vragen, kritiek en ideeën van jongeren. We willen het dan met name hebben over zaken waarmee jongeren vandaag of morgen te maken krijgen: de toekomst van onze economie én de hoge inflatie.

Gepubliceerd: 25 mei 2022

DNB outreach

Jongeren aan het woord

Meestal is Klaas Knot als president van De Nederlandsche Bank aan het woord. Op 31 mei draaien we de rollen om en krijgen jongeren de kans om hun  ideeën en vragen via verschillende jongerenorganisaties te delen met Klaas Knot. Naast Klaas Knot is ook ECB-directielid Frank Elderson hierbij aanwezig en wordt het gesprek geleid door Sander Schimmelpenninck. We organiseren dit moment omdat we graag willen weten wat er leeft onder jongeren en hoe deze toekomstige generatie kijkt naar de economische ontwikkelingen.

Wil je erbij zijn? Dat kan

Wil jij ook deelnemen? Er zijn een aantal plekken voor geïnteresseerde jongeren om live bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. Opgeven doe je hier

Daarnaast is er ook een mogelijkheid om het gesprek digitaal bij te wonen. Dit kan met de volgende link, met pincode 1946.

Thema’s: economie van de toekomst en prijsstijgingen

Op deze middag draait het om twee thema’s die jongeren raken: de sterke prijsstijgingen én de economie van de toekomst. De hoge inflatie is voor DNB een groot zorgpunt. Samen met de ECB en andere centrale banken streven we immers juist naar stabiele prijzen, oftewel een inflatie van 2% op de middellange termijn. De vraag is wat jongeren het meest merken van de hoge inflatie en hoe ze ermee omgaan. DNB kan zelf niet veel doen aan bijvoorbeeld de hoge energieprijzen, maar Klaas Knot kan via de rente die vastgesteld wordt door de ECB wel invloed uitoefenen op de inflatie.

Het tweede thema is de toekomst van onze economie, toegespitst op de problemen waar DNB als adviseur in politiek Den Haag bij betrokken is. Denk hierbij aan de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en de gevolgen van de klimaatverandering.

We willen de wensen en zorgen – waar mogelijk – meenemen in onze onderzoeken en onze adviezen in politiek Den Haag. Deze gesprekken helpen ons om gericht onderzoek te doen naar deze problemen en te adviseren over concrete maatregelen om ze aan te pakken. Dat is onze inzet. Voor jongeren, voor de toekomst.

Geef je mening!

De deelnemers van het gesprek zijn jongeren die actief zijn in diverse jongerenorganisaties, bijvoorbeeld vakbonden, vertegenwoordigers van klimaatbewegingen en studentenorganisaties. Het hele gesprek is ook via de livestream te volgen, waar je kan meepraten en je stem over bepaalde kwesties laten horen in de chat. Kijk ook naar onze posts op social media komende dagen en geef je mening.