Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Ons laatste nieuws direct in uw mail ontvangen? 
Dat kan met de DNB Nieuwsservice.

Meld u aan

Klaas Knot: ‘Waardevolle inzichten na reis aan Suriname en Curaçao’

Achtergrond

Tijdens de reis voerde hij gesprekken, niet alleen met de centrale banken en bedrijfsleven. Suriname en op Curaçao bracht hij ook een bezoek aan het Elisabeth Samsonhuis en het Tula Museum.

Gepubliceerd: 15 februari 2024

Bezoek Curacao

Schilderijen in Tula museum, Curaçao.

Het was de eerste keer dat Knot het Caribisch gebied bezocht nadat hij namens De Nederlandsche Bank in juli 2022 excuses aanbood voor het slavernijverleden van de bank.

Bedrijfsleven belangrijk voor vergroening financiële systeem

De reis stond in het teken van de goede samenwerking tussen centrale banken en daarnaast om persoonlijk de verhalen over het slavernijverleden te zien en te horen. Dit leverde waardevolle inzichten op. Op Curaçao sprak Knot onder meer met het bedrijfsleven over het belang van duurzame, groene financiën en welke kansen dit biedt voor het land. Klaas Knot benadrukte dat deze transitie ‘niet alleen tijd, geld en menskracht kost, maar vooral ondernemers nodig heeft met durf en daadkracht, en de wil om samen te werken.’

'Suriname en Curaçao bevinden zich beide in spannende economische tijden. Met kansen en risico’s. Suriname zet stappen naar een gezonde economie waar een goed werkende centrale bank midden in de samenleving aan bijdraagt. En net als in Suriname biedt verduurzaming op Curaçao ook kansen. Het zorgt ervoor dat het land minder afhankelijk wordt van toerisme.'

Klaas Knot
Klaas Knot President, De Nederlandsche Bank

Bezoek aan Tula Museum maakte diepe indruk

Op Curaçao bezocht Klaas Knot het Tula Museum, het nationaal museum vernoemd naar de leider van de grote slavenopstand in 1795.
‘Nadat ik vorig jaar excuses heb aangeboden voor onze betrokkenheid bij het slavernijverleden, wilde ik met eigen ogen zien welke impact het slavernijverleden heeft op het hier en nu. Wij hebben dit nodig – om ons verleden nog beter te leren kennen, zodat we dat nog beter kunnen erkennen en zo aan een betere toekomst kunnen werken voor iedereen’, aldus Klaas Knot.

Belang centrale bank midden in de samenleving

In Suriname sprak hij met de directie en medewerkers van de Centrale Bank van Suriname over de rol van centrale banken in de samenleving. Ook bezocht hij het Elisabeth Samsonhuis, de voormalige woning van deze vrije, zwarte vrouw (1715-1771). Het historische pand wordt gerenoveerd zodat het kan worden opengesteld voor educatie en bewustwording (zie kader).

'Zoals ik ook op 1 juli 2022 zei, markeren de excuses geen eindpunt – maar een ijkpunt. Met deze reis hebben we weer waardevolle inzichten opgehaald om vanuit onze rol en verantwoordelijkheid verder te werken aan een toekomst met een inclusievere De Nederlandsche Bank, een inclusievere samenleving en een toekomst mét elkaar.'

Klaas Knot
Klaas Knot President, De Nederlandsche Bank

DNB heeft op 1 juli 2022 excuses aangeboden voor het eigen slavernijverleden. Uit onafhankelijk historisch onderzoek is gebleken dat vroegere bestuurders betrokken zijn geweest bij slavernij.
Samen met het Cultuurfonds heeft DNB een speciaal fonds opgericht om bij te dragen aan een vermindering van de gevolgen van de trans-Atlantische slavernij.
Daarnaast heeft DNB eenmalig geld vrijgemaakt voor een aantal grotere projecten, waaronder de renovatie van het Elisabeth Samsonhuis en het Tula Museum, beide met educatieve programma’s voor de gemeenschap.

Ontdek gerelateerde artikelen