Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB actualiseert berekeningen voor overgang naar nieuw pensioenstelsel

Nieuws

Gepubliceerd: 13 december 2022

Man werkt met beeldscherm

Wat betekent de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel voor de pensioenen van de huidige gepensioneerden en van mensen die pensioen opbouwen? We hebben onze berekeningen hiervoor geactualiseerd en meerdere scenario’s op een rij gezet.

Hierbij publiceren we de berekeningen en de daarbij gehanteerde scenariosets.

Waarom geactualiseerd?

DNB heeft de berekeningen geactualiseerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanleiding daarvoor is het recente advies van de Commissie Parameters 2022. Deze Commissie adviseert over de zogenoemde parameters die van belang zijn in zowel het huidige als het nieuwe pensioenstelsel en die mede bepalend zijn voor de hoogte van het pensioen. Voorbeelden van deze parameters zijn de verwachte rente en het rendement op aandelen.

Scenariosets

Naast de berekeningen zelf publiceert DNB ook de scenariosets (p-set en q-set). De scenariosets waarmee gerekend is zijn gebaseerd op dit nieuwe advies. De scenario’s dienen enkel als achtergrondinformatie bij de transitieberekeningen en zijn niet bruikbaar voor andere doeleinden.

De nieuwe berekeningen zijn gedeeld met de Tweede Kamer.

Eerdere berekeningen

In augustus 2022 heeft DNB al meerdere berekeningen gemaakt om de effecten van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel inzichtelijk te maken. Bij deze berekeningen werd uitgegaan van het advies van de Commissie Parameters 2019.

Scenarioset (q-set)

54,9MB XLSX
Download Scenarioset (q-set)

Scenarioset (p-set)

54,8MB XLSX
Download Scenarioset (p-set)

Update DNB Transitie effecten Commissie Parameters 2022

1,1MB PDF
Download Update DNB Transitie effecten Commissie Parameters 2022

Ontdek gerelateerde artikelen