Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Denk mee over thema’s voor nieuwe eurobankbiljetten

Nieuws

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat een nieuwe serie eurobiljetten ontwerpen. Je kan nu meedenken over het thema. Doe ook mee!

Gepubliceerd: 10 juli 2023

Een animatie van Eurobankbiljetten

De Europese Centrale Bank (ECB) vraagt jouw mening over thema’s voor de nieuwe reeks eurobankbiljetten. Van 10 juli tot en met 31 augustus kan iedereen in het eurogebied meedoen aan een enquête.

Oproep Klaas Knot

Vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) nodigt president Klaas Knot iedereen in Nederland hiervoor uit: “Ook in Nederland is en blijft contant geld belangrijk. Net als jouw mening. Het ontwerp van een nieuw bankbiljet begint dan ook bij jou.”

Thema’s

Het ontwerp van de huidige eurobiljetten is gebaseerd op het thema perioden en stijlen. Je ziet ramen, poorten en bruggen op de biljetten. Die symboliseren openheid, samenwerking en communicatie. Voor de nieuwe eurobiljetten stelt de ECB de volgende zeven thema’s voor: Vogels, Europese cultuur, Natuur, De toekomst, Ons Europa, Rivieren en Handen. Over de gedachte achter elk thema lees je meer in de enquête.

Van themakeuze naar ontwerp

De ECB gaat in 2024 het thema selecteren. Daarbij neemt zij de resultaten van de enquêtes natuurlijk mee. Na de themakeuze vindt er een ontwerpwedstrijd plaats. Europeanen krijgen vervolgens opnieuw de kans om via een enquête hun voorkeuren over het ontwerp te geven. De ECB verwacht in 2026 een besluit te nemen over het toekomstige ontwerp en over het tijdstip waarop de nieuwe bankbiljetten worden geproduceerd en uitgegeven.

Persbericht ECB - ECB bevraagt Europeanen over nieuwe thema's voor de eurobankbiljetten

118KB PDF
Download Persbericht ECB - ECB bevraagt Europeanen over nieuwe thema's voor de eurobankbiljetten

Ontdek gerelateerde artikelen