Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Ons laatste nieuws direct in uw mail ontvangen? 
Dat kan met de DNB Nieuwsservice.

Meld u aan

Klaas Knot bezoekt Suriname en Curaçao

Nieuws

De reis staat in het teken van een goede samenwerking tussen de centrale banken en heeft als doel om kennis te nemen van de economische ontwikkelingen in Suriname en om meer te horen en te zien over de doorwerking van het slavernijverleden.

Gepubliceerd: 14 februari 2024

Ontvangst van de DNB-delegatie en de President van de Centrale bank van Suriname bij President Santokhi van Suriname.

Na zijn aankomst in Suriname heeft Klaas Knot de directie en medewerkers van de Centrale Bank van Suriname gesproken om het belang van een goede samenwerking tussen centrale banken te benadrukken. Met president Santokhi heeft hij de economische situatie in Suriname besproken. Ook heeft hij de Nederlandse ambassadeur ontmoet. In Torarica heeft Knot een speech voor een breed publiek gegeven over ‘De centrale bank: midden in de samenleving’.  

Daarnaast heeft hij het Elisabeth Samsonhuis bezocht, de voormalige woning van deze bijzondere, vrije, zwarte vrouw (1715-1771). Het historische pand wordt gerenoveerd zodat het kan worden opengesteld voor educatie en bewustwording over het slavernijverleden. DNB heeft hier eenmalig een bijdrage aan geleverd (zie kader). Op de residentie van de ambassade is hij in gesprek gegaan met nazaten van tot slaaf gemaakten.  

Het tweede deel van de reis gaat naar Curaçao. Ook die reis staat in het teken van een goede samenwerking tussen de centrale banken en het slavernijverleden.

De Nederlandsche Bank (DNB) bood op 1 juli 2022 excuses aan voor het eigen slavernijverleden, nadat uit onafhankelijk historisch onderzoek bleek dat vroegere bestuurders betrokken zijn geweest bij slavernij.  
Samen met het Cultuurfonds heeft DNB een speciaal fonds opgericht. Het fonds richt zich op lokale initiatieven van nazaten van tot slaaf gemaakten die bijdragen aan de verbetering van hun leefomstandigheden. Daarnaast heeft DNB eenmalig geld vrijgemaakt voor een aantal grotere projecten die bijdragen aan het bewustzijn over het slavernijverleden, waaronder de renovatie van het Elisabeth Samsonhuis en het Tula Museum.

Ontdek gerelateerde artikelen