Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Slavernijverleden: Bijdragen DNB aan projecten op Aruba en Saba

Nieuws

De Nederlandsche Bank (DNB) steunt projecten die bijdragen aan het bewustzijn over het slavernijverleden. Recent kende DNB eenmalige bijdragen toe aan projecten op Aruba en Saba.

Gepubliceerd: 15 mei 2024

Vroegere toegangstrap tot Saba.

Vóór de bouw van de haven van Fort Bay was de toegang tot Saba via deze trap tegen de kliffen van Ladder Bay, genaamd ‘The Ladder’.

Bewustwording in het Saba Heritage Centre

Het Saba Heritage Centre is sinds kort belast met kennisverwerving over het slavernijverleden op het eiland Saba. Zij werken hieraan door middel van een serie permanente bewustwordingsactiviteiten, zoals een mobiel museum, een monument en publieke informatiepunten over het verleden. Ook lokale verzetshelden komen daarbij aan bod.

Toekenning: 500.000 euro.

Fort Zoutman; herdenkingsplaats Aruba en de slavenhandelsroute

Historisch erfgoed Fort Zoutman op Aruba

Het 18e-eeuwse fort wordt gerestaureerd. In het museum wordt het thema trans-Atlantische slavernij verder uitgewerkt. Het museum ontwikkelt educatieve programma’s voor scholen en maatschappelijke organisaties waarbij ook aandacht is voor de geschiedenis van verzetsheld Virginia.

Toekenning: 570.000 euro.

 

Excuses

Klaas Knot, President van DNB, bood 1 juli 2022 namens DNB excuses aan voor haar rol in het trans-Atlantisch slavernijverleden. Om aan deze woorden invulling te geven, heeft DNB vijf miljoen euro vrijgemaakt voor eenmalige bijdragen aan projecten voor educatie en behoud van historisch erfgoed.

Meer eenmalige bijdragen

DNB kende eerder eenmalige bijdragen toe aan het Tula Museum op Curaçao, het Nationaal Slavernijmuseum i.o. in Amsterdam en het Elisabeth Samson Huis in Paramaribo.
Zie Bijdragen educatieve en historische projecten slavernijverleden (dnb.nl).

DNB-fonds voor lokale initiatieven

Naast bovengenoemde eenmalige bijdragen voor projecten die bijdragen aan educatief en historisch bewustzijn over het slavernijverleden heeft DNB met het Cultuurfonds het DNB-Fonds opgericht dat is bedoeld om de doorwerking van het slavernijverleden in het leven van nazaten te helpen verminderen.
Zie: Slavernijverleden│De Nederlandsche Bank (dnb.nl)

Ontdek gerelateerde artikelen