Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Steven Maijoor treedt per 1 april 2021 toe tot directie DNB

Gepubliceerd: 19 maart 2021

Steven Maijoor portret buiten

Dr. Steven Maijoor treedt per 1 april toe tot de directie van De Nederlandsche Bank. Maijoor is momenteel voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA). Hij wordt in zijn nieuwe functie als directielid verantwoordelijk voor de portefeuille Toezicht Banken.

Op aanbevelen van de raad van commissarissen van DNB heeft de minister van Financiën de heer Maijoor vrijdag voorgedragen voor benoeming tot directeur van DNB. Maijoor neemt de portefeuille over van Frank Elderson, die per 15 december 2020 werd benoemd als lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB).

DNB-president Klaas Knot: "We zijn erg verheugd over het toetreden van Steven Maijoor tot onze directie. Met Steven krijgen we er in onze directie iemand bij met veel ervaring als bestuurder van een toezichtautoriteit, zowel in Nederland als in Europees verband. Zijn brede nationale en internationale netwerk zullen bijdragen aan de effectiviteit van DNB als toezichthouder op de Nederlandse financiële sector en de samenwerking in het Europese bankentoezicht met het Single Supervisory Mechanism van de ECB.’’

Maijoor (1964), voorzitter ESMA (2011 – heden) heeft een lange staat van dienst als bestuurder en voorzitter van verschillende financiële toezichtautoriteiten. Na een periode als hoogleraar bedrijfseconomie en decaan van de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht was hij van 2004 tot 2011 directeur bij zustertoezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Daarna trad hij als voorzitter toe tot het eerste bestuur van ESMA. Maijoor studeerde bedrijfseconomie in Groningen en promoveerde in Maastricht in hetzelfde vakgebied.

Maijoor wordt binnen de DNB-directie verantwoordelijk voor onder meer het bankentoezicht (Europese banken, nationale instellingen en onsite toezicht en bancaire expertise), toezicht horizontale functies en integriteit, en juridische zaken.

De ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben, na behandeling in de ministerraad, besloten voor de bezoldiging van de heer Maijoor gebruik te maken van een uitzonderingsmogelijkheid in de Wet normering topinkomens (WNT).