Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Ondernemerschap van de toekomst: een kleurrijk beeld

Speech

Op 20 september 2023 sprak Klaas Knot, voorzitter van de Koning Willem I Stichting, de drie winnaars van de Koning Willem I prijzen 2022 toe. Hij sprak over ondernemerschap van de toekomst en keek hiervoor in zijn glazen bol.

Gepubliceerd: 20 september 2023

Interview met Klaas Knot door Martin Arnold van Financial Times.

Datum: 20 September 2023 
Spreker: Klaas Knot
Locatie: Winnaarsdiner Koning Willem I prijs

Goedenavond allemaal.

Welkom Majesteit. Welkom aan de drie winnaars van de Koning Willem I prijzen 2022. Welkom, jullie allemaal.

Zoals u weet is het thema van vanavond ‘Ondernemerschap van de toekomst’. Als president van een overheidsorganisatie die het al 200 jaar zonder concurrentie hoeft te stellen en wier voornaamste product, bankbiljetten, gebaseerd is op een techniek uit de 17e eeuw, past mij misschien enige terughoudendheid bij dit onderwerp.

Nu spreken we ons bij DNB natuurlijk wel degelijk uit over de toekomst. Maar dan gaat het meestal om het ramen van de economische groei en de inflatie. Met wisselend succes zoals u weet. Gelukkig kunnen wij als macro-economen dan altijd de schuld geven aan de zogenaamde externe schokken.

Maar soms zou ik wel willen dat ik een glazen bol had. En stel dat ik die vanavond bij me had, wat zou ik dan zien?

Nou, ik gok dat ik dan vooral heel veel groen zou zien.

Want in 2050 moet onze economie niet alleen klimaatneutraal zijn, maar ook in harmonie met de natuur. Zodat de verscheidenheid aan planten- en diersoorten zich weer kan herstellen en iedereen weer toegang krijgt tot heldere lucht, schoon water, en gezond voedsel. Want dat is nodig om onze economie te laten draaien en de planeet leefbaar te houden. Dat vraagt om beleid, om veel geld, maar het vraagt ook om ondernemers met goede ideeën.

De ondernemer van de toekomst kijkt naar de omgeving: de impact op het welzijn van mensen en de samenleving, inclusief impact op klimaat- en andere duurzame doelen. De samenleving vraagt meer betrokkenheid van haar ondernemers, dat is een duidelijke trend die naar mijn oordeel alleen maar sterker zal worden. Kijk bijvoorbeeld naar het activistische aandeelhouderschap.

Ik denk dat u daar als ondernemer niet slechter van hoeft te worden. Er liggen vandaag de dag legio kansen om stukjes van onze economie groener te maken en er nog leuk aan te verdienen ook. Want er is heel veel vraag naar duurzame oplossingen.

Intussen zie ik in mijn glazen bol nog veel meer kleuren. Eigenlijk alle kleuren van de regenboog. En dat is niet zo vreemd. Want we vinden het als samenleving steeds minder aanvaardbaar dat er mensen buiten de boot vallen. Iedereen telt mee, ongeacht zijn kleur, achtergrond, sexuele geaardheid, en geloof. Ondernemingen waar iedereen meedoet beantwoorden niet alleen aan een diep gevoelde behoefte in de samenleving, maar doen ook hun financiële directeur een plezier. Want ondernemingen die goed scoren op diversiteit en inclusie, behalen ook betere resultaten. En dat is een trend die ik in de toekomst alleen maar krachtiger zie worden.

De ontwikkeling van de Koning Willem I Prijs sluit daar naadloos op aan. Met trots reiken we al meer dan 10 jaar de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap uit. In die tijd werd bewustwording van duurzaam ondernemerschap steeds belangrijker. In de huidige tijdsgeest past het ook om het thema diversiteit hoger op de agenda te zetten. Daarom hebben wij besloten vanaf nu ook ‘diversiteit en inclusie’ toe te voegen aan de bestaande beoordelingscriteria, waar bedrijven aan moeten voldoen willen ze in aanmerking komen voor de Koning Willem I Prijs.

Als prijswinnaars hebben jullie deze en andere trends waarschijnlijk al veel eerder gezien dan ik. Als uitmuntende ondernemers hebben jullie geen glazen bol nodig. Jullie koersen op intuïtie, gezond verstand en lef. Jullie zijn niet bang zijn om nieuwe wegen in te slaan, om risico's te nemen en te kiezen voor innovatieve oplossingen. Dat is het soort ondernemerschap dat Nederland nodig heeft. En daarvoor verdienen jullie lof en dank. En dat maakt mij ook vanavond weer een trotse gastheer.

Ik wil graag alle Nederlandse bedrijven die uitblinken op het gebied van durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie uitnodigen om zich in te schrijven voor de Koning Willem I Prijzen.

Dus zeg het voort, schuif gerust mede-ondernemers naar voren en denk met ons mee wie een Koning Willem I Prijs verdient. Want samen kunnen we een cultuur van innovatie en ondernemerschap bevorderen, die de toekomst van Nederland gaat vormgeven. Ik kijk er naar uit!

Ontdek gerelateerde artikelen