Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Bij De Nederlandsche Bank kunt u eurobankbiljetten en verzamelaarsmunten omwisselen. Bijvoorbeeld een biljet van 100 euro voor 5 biljetten van 20 euro. U leest hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden.

Verzamelaarsmunten

Verzamelaarsmunten hebben altijd een andere waarde dan de gewone euromunten. Zo zijn er verzamelaarsmunten van 5 euro. Wilt u een verzamelaarsmunt omwisselen voor gewone euro’s? Dat kan bij De Nederlandsche Bank (DNB). U krijgt de waarde van de munt. Bijvoorbeeld: voor de zilveren 5-euro-Bosch-munt ontvangt u vijf euro. De eventuele meerwaarde van de verzamelaarsmunt krijgt u dus niet vergoed. Vaak kunt u meer geld krijgen voor een bijzondere munt. Bijvoorbeeld bij de munthandel of op Marktplaats.

Omwisselen eurobankbiljetten

U kunt bij ons eurobiljetten omwisselen voor andere eurobiljetten. Bijvoorbeeld een 100-eurobiljet voor vijf 20-eurobiljetten. Voor het omwisselen kunt u op afspraak langskomen bij DNB. Het omwisselen van eurobankbiljetten kan niet per post. 

Aanvraag doen voor omwisseling

Hieronder leest u hoe u een aanvraag doet voor de omwisseling van eurobiljetten en verzamelaarsmunten. Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden. Ook zijn er enkele voorwaarden. 

Formulier invullen

Download eerst het juiste formulier

Vul het volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Print het formulier en onderteken het.

Opsturen per post

U kunt eurobankbiljetten alleen bij DNB omwisselen. Dat kan niet per post. Verzamelaarsmunten kunt u wel opsturen.. U mag niet meer dan 2.000 euro opsturen. Stuur uw munten op samen met:

 • het volledig ingevulde en ondertekende formulier
 • een kopie van uw bankpas of bankafschrift
 • een kopie van uw legitimatiebewijs. De kopie moet goed leesbaar zijn. Maak het burgerservicenummer (BSN) onleesbaar.

Postadres:

DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

Goed om te weten

 • De kosten van een postverzending zijn voor uw rekening. Dat geldt ook voor het risico van verlies of diefstal. Advies: vraag een koeriers- of postbedrijf naar de mogelijkheden van verzekerd versturen.

 • Een veilige kopie van uw identiteitsbewijs maakt u zo:
  Maak in de kopie uw burgerservicenummer (BSN) onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan.

 • Wilt u de vergoeding op rekening van iemand anders krijgen? U moet dan ook opsturen: een kopie van het identiteitsbewijs van die persoon en een machtiging die door die persoon is ondertekend.

Inleveren bij DNB: maak eerst een afspraak

Wilt u met bankbiljetten of munten langskomen bij DNB in Haarlem? Maak eerst een afspraak. Daarvoor belt u +31 20 524 2727 op werkdagen van 09.00 - 12.00 uur.

Neem het volgende mee naar uw afspraak:

 • het volledig ingevulde en ondertekende formulier
 • de biljetten of munten
 • uw legitimatiebewijs

Goed om te weten

 • Wilt u de vergoeding voor de verzamelaarsmunten op rekening van iemand anders krijgen?
 • Wilt u de biljetten omwisselen voor iemand anders? U moet dan ook meenemen: een kopie van het identiteitsbewijs van die persoon en een machtiging die door die persoon is ondertekend.

Afhandeling van uw aanvraag

 • We controleren of de biljetten en munten echt zijn. Ook berekenen we wat de waarde is van het geld.
 • We controleren of u op een internationale sanctielijst voorkomt. Ook vragen we u waar het geld vandaan komt.
 • Wij sturen onvolledige aanvragen met uw geld naar u terug met aangetekende post.

Aanvraag goedgekeurd

U krijgt een vergoeding als aan alle voorwaarden wordt voldaan. De vergoeding wordt binnen twee maanden overgemaakt op uw bankrekening. U krijgt daar geen bericht van. Als we meer informatie nodig hebben, nemen we contact op en kan het langer duren.

Aanvraag afgewezen

 • U krijgt geen vergoeding als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan.
 • U krijgt een bericht als uw aanvraag wordt afgewezen. In dit bericht vindt u informatie over de mogelijkheid om bezwaar te maken.
 • We kunnen de door u ingeleverde biljetten en munten inhouden. Dat doen we als er sprake is van een strafbaar feit. Denk aan diefstal, drugshandel en witwassen.
 • Als er sprake is van een strafbaar feit, kunnen de biljetten en munten worden overgedragen aan de politie. U kunt bezwaar maken tegen dit besluit.
 • DNB is wettelijk verplicht een transactie te melden die kan duiden op witwassen of terrorismefinanciering. Die melding moet worden gedaan bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit.

Guldenbiljetten

Heeft u nog guldenbiljetten? De meeste guldenbiljetten kunt u bij DNB omwisselen voor euro’s. Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden voor het omwisselen van guldens.

Beschadigde eurobiljetten of euromunten

Heeft u beschadigde eurobiljetten of beschadigde euromunten? U kunt een vergoeding vragen bij DNB. Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden voor een vergoeding van beschadigde eurobiljetten of euromunten.