Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

TRANSITIENIEUWS – Frequentie uitvraag mijlpalen transitie WTP verhoogd naar 4x per jaar

Nieuwsbericht toezicht

Op dit moment ontvangen pensioenfondsen van DNB twee keer per jaar de WTP uitvraag en één keer per jaar de uitvraag niet-financiële risico’s. Hierin gaat iets wijzigen. DNB gaat de mijlpalen in de voorbereiding van de WTP-transitie namelijk vier keer per jaar uitvragen. Hiervoor brengen we een splitsing aan tussen de risicovragen en de mijlpalen in de huidige WTP-uitvraag.

Gepubliceerd: 02 november 2023

Pensioentransitie

Vanaf januari 2024 gaan we aan het begin van elk kwartaal de mijlpalen uitvragen. We doen dit om tijdig inzicht te hebben in de planning van de pensioenfondsen en aanpassingen van deze planning. Dit hebben we nodig om de benodigde capaciteit goed te kunnen stroomlijnen, zodat we het beoordelingsproces soepel en voorspoedig kunnen laten lopen.

De mijlpalen-uitvraag bevat elke keer (vrijwel) dezelfde vragen, waarbij de antwoorden uit de vorige uitvraag vooraf zijn ingevuld. Fondsen kunnen deze antwoorden valideren en eventuele wijzigingen doorvoeren. Dit werkt efficiënter dan voorheen en bespaart de fondsen tijd bij het invullen. Ook de meest recente WTP-uitvraag bevatte vooraf ingevulde antwoorden waar deze beschikbaar waren.

Vanuit het kwartaalinzicht van de mijlpalen wordt naar verwachting per kwartaal een DNB-nieuwsbericht verzonden met het recente beeld. Hiernaast zullen wij na elke WTP-uitvraag ook sectorbrede risicobeelden delen, zoals we dat na voorgaande uitvragen ook hebben gedaan.

De WTP-uitvraag met risicovragen zal net als afgelopen jaar twee maal per jaar worden uitgevraagd. De reguliere jaarlijkse uitvraag niet financiële risico's (SBA-NFR) blijft grotendeels ongewijzigd in timing en omvang (april-mei). Dit is een ander type vragenlijst. Ook in deze uitvraag maken we waar mogelijk gebruik van (gedeeltelijk) vooraf ingevulde antwoorden.