Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Platform voor Duurzame Financiering organiseert eerste werkconferentie

Nieuws

Gepubliceerd: 21 december 2022

Platform voor Duurzame Financiering organiseert eerste werkconferentie

Zes jaar na de oprichting heeft het Platform voor Duurzame Financiering in 2022 een nieuwe visie en strategie gepubliceerd, zijn er voornemens voor nieuwe thema’s en is een nieuwe werkgroep gestart. Daarnaast vond onlangs de eerste werkconferentie plaats.

Sinds de oprichting is een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels heeft het platform acht actieve werkgroepen, waarin zo’n 70 organisaties zijn vertegenwoordigd. Het afgelopen jaar is het platform uitgebreid geëvalueerd met de leden. Dat heeft geresulteerd in een aangepaste visie, strategie en werkwijze. Onderdeel daarvan is een scherpere afbakening van de thema’s waar het platform toegevoegde waarde in kan hebben: de financierbaarheid van verduurzamingsinitiatieven en inzicht bieden in de financiële consequenties van het klimaatbestendig maken van Nederland.

Nieuwe thema’s

Dit jaar is gestart met een nieuwe werkgroep: Klimaatadaptatie. Een heel belangrijk onderwerp voor Nederland. Deze werkgroep gaat komend jaar een studie opleveren over de effecten van klimaatadaptatie op de financiële sector, en voorstellen doen hoe de sector hier een positieve bijdrage aan kan leveren.

In 2023 is het platform voornemens te starten met een aantal nieuwe thema’s, die meer raken aan de sociale kant van ESG (Environment, Social & Governance). Zoals de sociale risico’s in ESG beleggen, ‘just transition’ waarbij we vanuit het perspectief van de zorgplicht kijken (kan iedereen mee in de energietransitie en wat kunnen financiële instellingen daaraan doen?) en ‘blended finance’: hoe kunnen we publiek-private samenwerking en financiering inzetten om de energietransitie mogelijk te maken, ook in minder ontwikkelde landen.

Op 29 november heeft DNB, samen met de koepelorganisaties, de eerste werkconferentie van het platform georganiseerd voor ruim 100 deelnemers. Daar hebben zes werkgroepen van het platform workshops gegeven en waren er speeches van Ger Jaarsma (voorzitter Pensioenfederatie), Kees Vendrik (voorzitter Nationaal Klimaatplatform) en Olaf Sleijpen (voorzitter Platform voor Duurzame Financiering). Bekijk hier het beeldverslag van de werkconferentie.

Ontdek gerelateerde artikelen