Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Variabele en kortlopende hypotheekrente steeds populairder

Nieuws

Nederlandse huishoudens sluiten steeds vaker een hypotheek af met een variabele rente of met een rentevaste periode van maximaal één jaar, blijkt uit cijfers van DNB. Hypotheken met een rentevaste periode langer dan tien jaar, jarenlang populair vanwege de lage rentestanden, raken juist minder in trek.

Gepubliceerd: 24 november 2022

Koppel sluit overeenkomst bij verbouwing huis

In september van dit jaar werd door banken voor ruim EUR 1,0 miljard aan nieuwe hypotheken verstrekt (exclusief heronderhandelingen) met een variabele rente of een rentevaste periode van maximaal één jaar, een stijging van 7% ten opzichte van voorgaande maand (zie grafiek 1). Ten opzichte van januari bedroeg de stijging 47%. Binnen de rentevaste perioden zoals DNB deze categoriseert, is dit de sterkste procentuele toename in de totale waarde van nieuw verstrekte hypotheekleningen.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Wel is het totaalbedrag aan door banken verstrekte nieuwe hypotheken (alle rentevaste perioden) sinds de start van dit jaar met 16% gedaald, van EUR 6,8 miljard in januari naar EUR 5,7 miljard per maand in september (grafiek 2). Jaar op jaar bedroeg de daling 12% (EUR 6,5 miljard in september 2021).Vooral het totale verstrekte hypotheekbedrag voor leningen met een rentevaste periode van langer dan tien jaar is fors gedaald. De verstrekte hypotheeksom in deze categorie zakte van EUR 4,0 miljard in januari naar EUR 2,4 miljard in september (-41%).

Sinds begin 2022 stijgt de hypotheekrente snel, na een jarenlange daling. Door de zeer lage rente van de voorbije jaren was het voor huizenkopers aantrekkelijk om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Zo verzekerden zij zich van jarenlange lage rentelasten, ook als de rente weer zou stijgen. Nu de rente snel omhooggaat, leggen nieuwe huizenkopers de rente voor een kortere periode vast, in de regel ook tegen een lager rentetarief dan bij een lange rentevaste periode.

DNB lanceert nieuw hypothekendashboard

Halverwege 2022 hadden Nederlandse financiële instellingen samen EUR 783 miljard aan hypotheekleningen verstrekt aan Nederlandse huishoudens. Ook hadden Nederlandse huishoudens nog een klein deel hypotheekschuld bij buitenlandse hypotheekverstrekkers. DNB schreef al eerder over de risico’s en oplossing van deze hoge hypotheekschuld

Om belangrijke hypothekendata toegankelijker te maken, lanceert DNB een nieuw woninghypothekendashboard. Verschillende cijfers rondom hypotheken, zoals rentestanden en de omvang en verdeling van de hypotheekmarkt, zijn hier samengebracht en gevisualiseerd. Zo maakt DNB data inzichtelijker en gebruiksvriendelijker. 

Ontdek gerelateerde artikelen