Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Een eurobiljet tegen het licht houden om te kijken of die echt of vals is

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Toch is er een heel klein risico dat u vals geld aantreft. Controleer altijd of een biljet echt of vals is. Bij DNB kunt u een verdacht biljet laten onderzoeken.

Heel weinig valse biljetten

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat u een vals biljet tegenkomt is dan ook erg klein. In de eerste drie kwartalen van 2021 zijn 14.200 valse eurobankbiljetten onderschept in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijken maar twee van de 100.000 biljetten vals te zijn.

Daling aantal valse eurobiljetten

In Nederland zijn het afgelopen jaar minder valse biljetten aangetroffen. DNB en de banken vinden bij controles gemiddeld 5.000 valse eurobiljetten per kwartaal. Dat is de helft minder dan in de jaren daarvoor. Dat komt onder meer door de coronacrisis. Het gebruik van contant geld aan de kassa is immers gedaald. We zien dat de 20- en 50-eurobankbiljetten het vaakst worden vervalst.

Lees meer over het aantal valse eurobiljetten binnen en buiten het eurogebied.

Aangetroffen valse eurobiljetten per kwartaal

Check je biljet!

Verreweg de meeste vervalsingen zijn van lage kwaliteit. Deze valse biljetten zijn eenvoudig te herkennen. Vaak ontbreken de echtheidskenmerken of zijn die heel slecht nagemaakt. U kunt zelf checken of een biljet echt of vals is. Controleer bijvoorbeeld het watermerk en hologram eenvoudig met de ‘voel-kijk-kantel’-methode. En winkeliers kunnen voor de controle van bankbiljetten gebruikmaken van detectieapparaten.

Infographic over contant geld

Wat moet ik doen als ik vals geld heb?

Vermoedt u dat geld vals is? Neem het dan niet aan. Als dat al gebeurd is, geef het dan in ieder geval niet uit, want dat is strafbaar. U kunt naar de politie als u nog weet waar u het gekregen heeft. Weet u dat niet? Neem dan contact op met uw bank. Ook kunt u met een verdacht biljet of munt terecht bij DNB. Wij onderzoeken het geld. Als later blijkt dat het geld toch niet vals is, krijgt u de tegenwaarde natuurlijk terug.

Vals biljet laten onderzoeken bij DNB

Wilt u een verdacht biljet laten onderzoeken door DNB? U kunt het biljet opsturen per post of langskomen.

Vul altijd het formulier volledig in en onderteken het.

Opsturen per post

U kunt het geld naar ons opsturen samen met:

  • het ingevulde en ondertekende formulier
  • een kopie van uw legitimatiebewijs

Postadres:

DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

TIP: Wij adviseren u om gebruik te maken van aangetekende of verzekerde post.

Inleveren bij DNB: maak eerst een afspraak

Wilt u met bankbiljetten langskomen bij DNB in Haarlem? Maak eerst een afspraak. Daarvoor belt u +31 20 524 2727 op werkdagen van 09.00 - 12.00 uur.

Strijd tegen vals geld

DNB werkt mee in de aanpak van valsemunterij. Dit doen wij samen met Europol en de nationale politiekorpsen. En met onze collega’s van centrale banken van andere eurolanden. Wij onderzoeken de verdachte eurobiljetten en munten. En zetten al onze bevindingen in een grote database van de ECB. We delen deze gegevens met de politie en Europol. Zij gebruiken de informatie bij het opsporen van de valsemunters. Zo kunnen we samen de productie en uitgifte van vals geld bestrijden.