Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Een eurobiljet tegen het licht houden om te kijken of die echt of vals is

Valse biljetten

Is een eurobankbiljet echt of vals? Dat is eenvoudig te controleren. Handmatig of met de app van DNB. Heeft u een verdacht biljet? Dat kan u bij DNB laten onderzoeken. Als het echt blijkt te zijn, krijgt u de waarde vergoed.

Hoe herken ik een vals biljet?

Valse biljetten zijn eenvoudig te herkennen. Vaak missen de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Of zijn deze slecht nagemaakt. U kunt een biljet zelf handmatig controleren: voel, kijk en kantel het biljet. Of gebruik de check-je-biljet-app van DNB. De app scant het biljet en controleert de echtheid. De app is beschikbaar op IOS en Android en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.
Tot slot: in winkels staan vaak speciale detectieapparaten om te checken of een biljet echt is.

Wat moet ik doen met een vals biljet?

Denkt u dat een eurobiljet vals is? Neem dit biljet dan niet aan. Een vals biljet is niets waard. Heeft u een verdacht biljet per ongeluk geaccepteerd? Geef het dan niet uit. Weet u nog van wie of waar u het biljet heeft ontvangen? Doe dan aangifte bij de politie. Anders kunt u contact opnemen met uw bank. Of u levert een verdacht biljet in bij DNB voor onderzoek. Blijkt het echt te zijn, dan krijgt u de waarde vergoed. U kunt met verdachte biljetten langskomen bij DNB in Amsterdam. Of per post opsturen.

Verdacht biljet aanbieden bij DNB voor onderzoek

Heeft u een of meer verdachte biljetten? Gaat het om maximaal 450 euro? Lees hieronder verder.
Klik hier als het gaat om meer dan 450 euro.

Bedrag tot 450 euro

Heeft u verdachte biljetten met een waarde van maximaal 450 euro? U bent van harte welkom bij DNB om deze in te leveren voor onderzoek. U kunt het geld ook per post opsturen.

Inleveren bij DNB

Maak een afspraak om uw geld in te leveren voor onderzoek bij DNB in Amsterdam. Bel: 020 524 27 27 van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.00 uur. U kunt een formulier invullen als u op bezoek komt op het kantoor. Wilt u thuis alvast het formulier invullen voordat u op bezoek komt? Dat kan ook. Download het formulier en print het uit. Vul het formulier volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Onderteken het. 

Komt u op bezoek? Neem dan altijd mee:

  • uw verdachte biljet(ten)
  • uw identiteitsbewijs
  • uw bankpas of bankafschrift (maak bedragen onzichtbaar)
  • eventueel het vooraf ingevulde formulier. 

Nadat u de biljetten heeft ingeleverd, doet DNB onderzoek. Binnen vier weken krijgt u een reactie. Als uit het onderzoek blijkt dat de biljetten echt zijn, krijgt u de waarde vergoed.

Biljetten opsturen per post naar DNB

U kunt verdachte biljetten opsturen per post. Download het formulier en print het uit. Vul het formulier volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Onderteken het. Stuur uw geld en het ingevulde en ondertekende formulier op in een envelop. Samen met:

  • een kopie van uw identiteitsbewijs. De kopie moet goed leesbaar zijn. Wij adviseren u het burgerservicenummer (BSN) onleesbaar te maken, ook in de cijferreeks onderaan.
  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is, de datum en dat deze voor DNB bedoeld is. Lees meer over het maken van een veilige kopie.
  • een kopie van uw bankpas of bankafschrift (maak bedragen onzichtbaar)

Postadres:
DNB
Afdeling BCM
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

Goed om te weten

  • De kosten van een postverzending zijn voor uw rekening. Dat geldt ook voor het risico van verlies of diefstal. Advies: vraag een koeriers- of postbedrijf naar de mogelijkheden van aangetekend of verzekerd versturen.
  • Na ontvangst van uw biljetten gaat DNB deze onderzoeken. U krijgt binnen vier weken een reactie. Als uit het onderzoek blijkt dat de biljetten echt zijn, krijgt u de waarde vergoed.

Aantal valse biljetten

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat u een vals biljet tegenkomt, is dan ook klein. In 2023 zijn 17.400 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijkt maar één van de 100.000 biljetten vals te zijn.

Lees meer over het aantal valse eurobiljetten binnen en buiten het eurogebied.

Formulier Inzending verdacht eurobankbiljet

61KB PDF
Download Formulier Inzending verdacht eurobankbiljet

Ontdek gerelateerde artikelen