Vals eurobiljet pik je er zo uit
DNB-expert Esther van den Kommer was op maandag 30 januari te gast bij Met het oog op morgen, waar ze sprak over valse bankbiljetten.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
Is een eurobankbiljet echt of vals? Dat is eenvoudig te controleren. Handmatig of met de app van DNB. Heeft u een verdacht biljet? Dat kan u bij DNB laten onderzoeken. Als het echt blijkt te zijn, krijgt u de waarde vergoed.
Valse biljetten zijn eenvoudig te herkennen. Vaak missen de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Of zijn deze slecht nagemaakt. U kunt een biljet zelf handmatig controleren: voel, kijk en kantel het biljet. Of gebruik de check-je-biljet-app van DNB. De app scant het biljet en controleert de echtheid. De app is beschikbaar op IOS en Android en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.
Tot slot: in winkels staan vaak speciale detectieapparaten om te checken of een biljet echt is.
Denkt u dat een eurobiljet vals is? Neem dit biljet dan niet aan. Een vals biljet is niets waard. Heeft u een verdacht biljet per ongeluk geaccepteerd? Geef het dan niet uit. Weet u nog van wie of waar u het biljet heeft ontvangen? Doe dan aangifte bij de politie. Anders kunt u contact opnemen met uw bank. Of u levert een verdacht biljet in bij DNB voor onderzoek. Blijkt het echt te zijn, dan krijgt u de waarde vergoed. U kunt langskomen bij DNB in Haarlem. Of het geld opsturen per post. Lees hieronder de mogelijkheden.
Heeft u een of meer verdachte biljetten? U bent van harte welkom bij DNB in Haarlem om deze in te leveren voor onderzoek. Gaat het om maximaal 450 euro? Of gaat om meer geld?
Wilt u verdachte biljetten inleveren voor onderzoek bij DNB in Haarlem? En gaat het om meer dan 450 euro? Vul dan eerst een formulier in. Daarna kunt u een afspraak maken.
Download het formulier en print het uit. Vul het formulier volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Onderteken het.
Stuur het ingevulde en ondertekende formulier op in een envelop. Samen met:
Postadres:
DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam
Na ontvangst van uw formulier krijgt u een reactie. Daarin staat hoe u een afspraak kunt maken om uw biljet(ten) te laten onderzoeken bij DNB in Haarlem. Als uit het onderzoek blijkt dat de biljetten echt zijn, dan krijgt u de waarde vergoed.
Heeft u verdachte biljetten met een waarde van maximaal 450 euro? Maak gelijk een afspraak om uw geld in te leveren voor onderzoek bij DNB in Haarlem. Bel: 020 524 27 27 van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.00 uur. U kunt een formulier invullen als u op bezoek komt op het kantoor.
Wilt u thuis alvast het formulier invullen voordat u op bezoek komt? Dat kan ook.
Download en print het uit. Vul het formulier volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Onderteken het.
Komt u op bezoek? Neem dan altijd mee:
Nadat u de biljetten heeft ingeleverd, doet DNB onderzoek. Binnen vier weken krijgt u een reactie. Als uit het onderzoek blijkt dat de biljetten echt zijn, krijgt u de waarde vergoed.
U kunt verdachte biljetten natuurlijk ook opsturen per post. Maximaal 2.000 euro. Gaat het om meer geld? Dan kunt u het geld inleveren bij DNB in Haarlem. Lees meer Bedragen van meer dan 450 euro.
Hoe stuurt u biljetten met de post? Download het formulier en print het uit. Vul het formulier volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Onderteken het.
Stuur uw geld en het ingevulde en onderstaand ondertekende formulier op in een envelop. Samen met:
Postadres:
DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam
Goed om te weten
Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat u een vals biljet tegenkomt, is dan ook klein. In 2022 zijn 38.200 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijken maar drie van de 100.000 biljetten vals te zijn.
Lees meer over het aantal valse eurobiljetten binnen en buiten het eurogebied.
Formulier Inzending verdacht eurobankbiljet
DNB-expert Esther van den Kommer was op maandag 30 januari te gast bij Met het oog op morgen, waar ze sprak over valse bankbiljetten.
Lees meerIn 2022 zijn in Nederland meer valse eurobiljetten uit circulatie gehaald dan het jaar daarvoor. Het afgelopen jaar werden 38.200 valse eurobiljetten aangetroffen, een toename van 47% ten opzichte van 2021.
Lees meer2,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder worstelen met de digitale betaalwereld. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Alledaagse betalingen in de winkel lukken meestal nog wel.
Lees meer