Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Een eurobiljet tegen het licht houden om te kijken of die echt of vals is

Valse biljetten

Is een eurobankbiljet echt of vals? Dat is eenvoudig te controleren. Handmatig of met de app van DNB. Heeft u een verdacht biljet? Dat kan u bij DNB laten onderzoeken. Als het echt blijkt te zijn, krijgt u de waarde vergoed.

Hoe herken ik een vals biljet?

Valse biljetten zijn eenvoudig te herkennen. Vaak missen de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Of zijn deze slecht nagemaakt. U kunt een biljet zelf handmatig controleren: voel, kijk en kantel het biljet. Of gebruik de check-je-biljet-app van DNB. De app scant het biljet en controleert de echtheid. De app is beschikbaar op IOS en Android en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.
Tot slot: in winkels staan vaak speciale detectieapparaten om te checken of een biljet echt is.

Wat moet ik doen met een vals biljet?

Denkt u dat een eurobiljet vals is? Neem dit biljet dan niet aan. Een vals biljet is niets waard. Heeft u een verdacht biljet per ongeluk geaccepteerd? Geef het dan niet uit. Weet u nog van wie of waar u het biljet heeft ontvangen? Doe dan aangifte bij de politie. Anders kunt u contact opnemen met uw bank. Of u levert een verdacht biljet in bij DNB voor onderzoek. Blijkt het echt te zijn, dan krijgt u de waarde vergoed. U kunt langskomen bij DNB in Haarlem. Of het geld opsturen per post. Lees hieronder de mogelijkheden.

Verdacht biljet inleveren bij DNB

Heeft u een of meer verdachte biljetten? U bent van harte welkom bij DNB in Haarlem om deze in te leveren voor onderzoek. Gaat het om maximaal 450 euro? Of gaat om meer geld?

Verdacht biljet opsturen per post naar DNB

U kunt verdachte biljetten natuurlijk ook opsturen per post. Maximaal 2.000 euro. Gaat het om meer geld? Dan kunt u het geld inleveren bij DNB in Haarlem. Lees meer Bedragen van meer dan 450 euro.

Hoe stuurt u biljetten met de post? Download het formulier en print het uit. Vul het formulier volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Onderteken het. 

Stuur uw geld en het ingevulde en onderstaand ondertekende formulier op in een envelop. Samen met:

  • een kopie van uw identiteitsbewijs. De kopie moet goed leesbaar zijn. Wij adviseren u het burgerservicenummer (BSN) onleesbaar te maken, ook in de cijferreeks onderaan.
  • schrijf op de kopie dat het een kopie is, de datum en dat deze voor DNB bedoeld is. Lees meer over het maken van een veilige kopie.
  • een kopie van uw bankpas of bankafschrift (maak bedragen onzichtbaar)

Postadres:
DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

Goed om te weten

  • De kosten van een postverzending zijn voor uw rekening. Dat geldt ook voor het risico van verlies of diefstal. Advies: vraag een koeriers- of postbedrijf naar de mogelijkheden van aangetekend of verzekerd versturen.
  • Na ontvangst van uw biljetten gaat DNB deze onderzoeken. U krijgt binnen vier weken een reactie. Als uit het onderzoek blijkt dat de biljetten echt zijn, krijgt u de waarde vergoed.

Aantal valse biljetten

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat u een vals biljet tegenkomt, is dan ook klein. In 2022 zijn 38.200 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijken maar drie van de 100.000 biljetten vals te zijn.

Lees meer over het aantal valse eurobiljetten binnen en buiten het eurogebied.

Formulier Inzending verdacht eurobankbiljet

103KB PDF
Download