Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Contant geld speelt een belangrijke rol voor verschillende groepen Nederlanders

Nieuws

Vooral mensen met een beperking, met lage digitale vaardigheden of die lastig rond kunnen komen hechten veel waarde aan contant geld. Van alle Nederlanders geeft 28% aan niet zonder contant geld te kunnen en zegt 7% dat zij aan de kassa alleen met contant geld betalen, maar voor de genoemde aandachtsgroepen zijn deze percentages hoger.

Gepubliceerd: 27 juni 2023

Mensen die lastig hun weg vinden in de digitale wereld hebben een sterke behoefte aan contant geld.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van DNB onder een representatieve groep van ruim 19.000 Nederlanders (zie figuur 1).

Figuur 1. Belang van contant geld

Lage digitale vaardigheden

Mensen die lastig hun weg vinden in de digitale wereld hebben een sterke behoefte aan contant geld. 1 op de 20 deelnemers aan het onderzoek geeft zichzelf een onvoldoende voor digitale vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het goed kunnen omgaan met een computer of mobiele telefoon. 18% van deze mensen gebruikt alleen contant geld aan de kassa. En maar liefst 45% geeft aan niet zonder contant geld te kunnen.

Mensen met een beperking

Ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking hechten veel belang aan contant geld. 12% gebruikt aan de kassa uitsluitend contant geld en ruim 1 op de 3 geeft aan niet zonder contant geld te kunnen. Het belang van contant geld hangt samen met de soort beperking. Groepen die relatief vaak een voorkeur hebben voor contant betalen zijn: blinden en slechtzienden, mensen met een beperkte handfunctie en mensen met een licht verstandelijke beperking.

Lastig rondkomen

Contant geld is daarnaast belangrijk voor mensen die moeilijk rondkomen van hun inkomen. Ongeveer 1 op de 10 deelnemers aan dit onderzoek vindt het moeilijk of erg moeilijk om rond te komen. Van deze groep gebruikt 14% bij de kassa alleen maar contant geld en ruim 1 op de 3 geeft aan niet zonder eurobiljetten en -munten te kunnen.

Voorkeur voor contant geld vanwege uiteenlopende redenen

Mensen met een voorkeur voor contant geld hebben daar uiteenlopende redenen voor. Veelgenoemde redenen zijn dat contant geld helpt om beter overzicht te houden over de uitgaven en te voorkomen dat er te veel geld wordt uitgegeven. Dit is extra van belang voor mensen die lastig rondkomen. Een andere reden is dat mensen contant geld handiger vinden in het gebruik.

Toegankelijk betalingsverkeer is belangrijk

Contant geld speelt dus een belangrijke rol in de maatschappij voor verschillende groepen Nederlanders. Het is daarom essentieel dat contant geld beschikbaar blijft. DNB zet zich daarvoor in en onderschrijft ook het belang van de wettelijke maatregelen die het kabinet eind mei voorstelde om ervoor te zorgen dat contant geld goed blijft functioneren.

Ontdek gerelateerde artikelen