Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB Cashcentrum in Zeist officieel geopend

Persbericht

Het Cashcentrum van De Nederlandsche Bank in Zeist is vandaag officieel geopend door DNB-president Klaas Knot. De opening volgt op de verplaatsing (op 15 mei) van het goud en de bankbiljetten van DNB van de tijdelijke kluis in Haarlem naar het Cashcentrum in Zeist. Het Cashcentrum is sindsdien volledig operationeel.

Gepubliceerd: 02 juni 2023

Goudkluis Zeist

Goud

De hoeveelheid goud die nu in het DNB Cashcentrum in Zeist ligt, bedraagt 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Nog eens 31% ligt opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York. De overige 38% van de goudvoorraad ligt in Londen en Ottawa.

Cashcentrum

Het Cashcentrum is gebouwd binnen de afgesproken planning en binnen budget. Met de bouw werd in het najaar van 2019 begonnen, oplevering volgde afgelopen september. Het Cashcentrum, dat maximaal veilig en innovatief is, is toekomstbestendig, energieneutraal en biedt een prettige werkplek voor DNB-medewerkers. Zij sorteren en controleren de bankbiljetten. Vanuit het Cashcentrum levert DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders. Die brengen ze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels. In het Nationaal Analysecentrum, dat ook in het Cashcentrum is gehuisvest, worden valse bankbiljetten en munten onderzocht en geregistreerd.

Renovatie

Met de verplaatsing van het goud van Amsterdam – via Haarlem -  naar Zeist is voor het DNB-hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam veel minder strenge beveiliging nodig. Het gebouw kan daardoor open en toegankelijk voor publiek worden. De renovatie van dit gebouw is volop in uitvoering. Het is de planning dat het eind 2024 weer in gebruik wordt genomen.

Lees hier de speech van Klaas Knot bij opening Cashcentrum

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bouke Bergsma, (bouke.bergsma@dnb.nl of tel. 06 - 53 25 84 00).

Ontdek gerelateerde artikelen