Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Succesfactoren vergunningaanvraag

Factsheet

Elke uitgever van activagerelateerde tokens die een vergunning aanvraagt, wil dat dit traject zo snel mogelijk verloopt én een vergunning ontvangen. De Nederlandsche Bank (DNB) doet er alles aan om het proces van de vergunningaanvraag zo soepel en snel mogelijk met u te doorlopen.

Gepubliceerd: 20 juni 2024

Laatste update: 01 juli 2024

Bekijk eerdere versies in het archief

Zelf kunt u dit proces positief beïnvloeden. We hebben op een rij gezet hoe u dit kunt doen. Hiervoor hebben we gekeken naar aanvragen uit het verleden in andere sectoren die voorspoedig verliepen en er de succesfactoren uitgefilterd. Duidelijk is dat aanvragen die compleet zijn en kwalitatief goed in elkaar zitten meer kans van slagen hebben.

De succesfactoren van een soepele vergunningaanvraag:

 • Goede voorbereiding
  Het helpt als u weet wat er bij een vergunningaanvraag komt kijken en waarom en hoe we bepaalde zaken beoordelen. Op de website Open Boek Toezicht hebben we informatie voor u op een rij gezet:
  • Onderzoek goed of voor de activiteiten wel een vergunning vereist is, bijvoorbeeld met behulp van een juridisch adviseur (tip!)
  • Betreft het een complexe aanvraag, dan raden wij u aan contact met ons op te nemen voor vooroverleg.

 • Volledige aanvraag
  Het klinkt als een open deur, maar als een aanvraag niet compleet is, kunnen wij niet beginnen met de beoordeling van de aanvraag en vragen we aanvullende informatie bij u op. Dit kost extra tijd en de beslistermijn gaat dan nog niet lopen. Zorg dus voor een volledige aanvraag.

 • Kwalitatief goede aanvraag
  Als u uw aanvraag goed onderbouwt en daarbij per onderdeel laat zien waarom u voldoet aan de vergunningsvereisten, stelt u ons in staat alle aspecten snel te beoordelen. Met kwalitatief goede informatie levert u in feite een sterke bewijsvoering bij uw aanvraag en kan het proces sneller verlopen.

 • Bijstand door adviseur
  In de praktijk zien we dat de ingediende aanvraag vaker volledig en kwalitatief beduidend beter is als de aanvrager zich laat bijstaan door een expert, bijvoorbeeld een juridisch adviseur of een accountant met goede kennis van MiCAR. Een complete en goed onderbouwde vergunningaanvraag kunnen wij sneller en beter beoordelen.

 • Checklist
  Onderstaande aandachtspunten worden bij een vergunningaanvraag in de praktijk vaak over het hoofd gezien. Handig dus om dit rijtje na te lopen vóór het indienen van de aanvraag:
  • Heeft de onderneming een footprint in Nederland?
  • Spelen er geen integriteitsissues of antecedenten bij de beoogde (mede)beleidsbepalers? Soms wordt een bestuurder voorgedragen die in een ander dossier al een negatief besluit heeft ontvangen door ons of door buitenlandse/andere toezichthouders. Of er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de betreffende persoon. Controleer dergelijke zaken vooraf.

Achtergrondinformatie

Ontdek gerelateerde artikelen