Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Wisselinstellingen wisseldienst met creditcard debitcard

Q&A

Vraag:

Mogen wisselinstellingen op vertoon van een creditcard of pinpas (debitcard), vreemde valuta uitbetalen aan de balie?

Gepubliceerd: 08 januari 2020

Bekijk eerdere versies in het archief

Antwoord:

Ja, dit is toegestaan. Onder deze omstandigheden zal een wisselinstelling bij transacties vanaf EUR 2000,- altijd de identiteit van de klant aan de balie moeten vaststellen en altijd moeten verifiëren aan de hand van een geldig legitimatiebewijs. De wisselinstelling zal bij deze transacties tevens moeten vaststellen of de getoonde creditcard en/of de gebruikte pinpas overeenkomt met de naam op de getoonde identiteitsbewijs. Dit laatste om bijvoorbeeld de herkomst van de gelden te verifiëren.

Afhankelijk van de omstandigheden (bijvoorbeeld de aanwezigheid van ‘red flags’ of hoger risico’s voor witwassen of terrorismefinanciering), zal dit ook al moeten gebeuren bij transacties onder de EUR 2000,-. Een ‘red flag’ is bijvoorbeeld dat de baliemedewerker de indruk krijgt dat de klant geld wisselt voor een ander.

Toelichting:
Bij de introductie van de definitie geldwisseltransactie stond het de Wetgever expliciet voor ogen dat onder een wisseltransactie tenminste wordt geschaard gelden die worden uitbetaald op vertoon van een creditcard. Door DNB wordt aangenomen dat dit ook voor de uitbetaling van valuta aan de balie geldt waarbij de klant gebruikmaakt van een pinpas (debitcard) van zijn of haar bank (en sprake is van een herleidbare betaling via een pinterminal), zoals tegenwoordig gebruikelijk is.

Ontdek gerelateerde artikelen