Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Succesfactoren vergunningaanvraag premiepensioeninstelling

Factsheet

Gepubliceerd: 13 december 2017

Bekijk eerdere versies in het archief

Iedereen die een vergunning aanvraagt voor een premiepensioeninstelling (PPI) wil dat dit traject zo snel mogelijk verloopt én een vergunning ontvangen. De Nederlandsche Bank (DNB) doet er alles aan om het proces van de vergunningaanvraag zo soepel en snel mogelijk met u te doorlopen.

Zelf kunt u dit proces positief beïnvloeden. We hebben op een rij gezet hoe u dit kunt doen. Hiervoor hebben we gekeken naar aanvragen uit het verleden die voorspoedig verliepen en er de succesfactoren uitgefilterd. Duidelijk is dat aanvragen die compleet zijn en kwalitatief goed in elkaar zitten meer kans van slagen hebben.

De succesfactoren van een soepele vergunningaanvraag:

 • Goede voorbereiding
  Het helpt als u weet wat er bij een vergunningaanvraag komt kijken en waarom en hoe we bepaalde zaken beoordelen. Op de website Open Boek Toezicht hebben we de nodige informatie voor u op een rij gezet:
 • Contactpersoon
  Tijdens het vergunningstraject zien wij de vertegenwoordigers van de PPI als gesprekspartners. De vergunning wordt immers aangevraagd voor de PPI die als PPI de activiteiten gaat uitoefenen. In die zin is geen rol weggelegd voor de oprichter van de PPI.

 • Volledige aanvraag
  Het klinkt als een open deur, maar als een aanvraag niet compleet is, kunnen wij niet beginnen met de beoordeling van de aanvraag en vragen we aanvullende informatie bij u op. Dit kost extra tijd en de beslistermijn gaat dan nog niet lopen. Zorg dus voor een volledige aanvraag. In het aanvraagformulier en de toelichting leest u hier alles over.

 • Kwalitatief goede aanvraag
  Als u uw aanvraag goed onderbouwt en daarbij per onderdeel laat zien waarom u voldoet aan de vergunningsvereisten, stelt u ons in staat alle aspecten snel te beoordelen. Met kwalitatief goede informatie levert u in feite een sterke bewijsvoering bij uw aanvraag en kan het proces sneller verlopen.

 • Bijstand door adviseur
  In de praktijk zien we dat de ingediende aanvraag vaker volledig en kwalitatief beduidend beter is als de aanvrager zich laat bijstaan door een expert, bijvoorbeeld een juridisch adviseur of een consultant. Een complete en goed onderbouwde vergunningaanvraag kunnen wij sneller en beter beoordelen.

Ontdek gerelateerde artikelen