Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Nederlandse beleggers trekken zich terug op hun thuismarkt tijdens coronacrisis

Nieuws

Nederlandse beleggers hebben zich in april 2020 sterk teruggetrokken op hun thuismarkt. Nederlandse beleggers kochten netto EUR 29 miljard aan binnenlands schuldpapier, tegenover verkopen van EUR 10 miljard aan buitenlands schuldpapier. Nederlandse bedrijven plaatsten tevens voor een recordbedrag (EUR 42 miljard) aan bedrijfsobligaties in april 2020.

Gepubliceerd: 11 juni 2020

Grote aankopen binnenlands schuldpapier in april 2020

In april 2020 kochten Nederlandse beleggers netto EUR 29,3 miljard aan binnenlands geld- en kapitaalmarktpapier. Ook in maart 2020 deden beleggers grote binnenlandse aankopen (EUR 9,3 miljard). Vóór de coronacrisis werden Nederlandse posities nog afgebouwd. In januari en februari 2020 was sprake van netto verkopen van respectievelijk EUR 5,1 miljard en EUR 188 miljoen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van DNB, gebaseerd op rapportages over zo’n 85% van het Nederlandse effectenbezit (Figuur 1).

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

De maandelijkse aankopen van Nederlands schuldpapier in april 2020 zijn omvangrijk en betreffen circa 7,2% van de binnenlandse schuldpapierportefeuilles van particuliere en institutionele beleggers, ten opzichte van de posities begin april 2020. Deze aankopen waren geconcentreerd bij Nederlandse bedrijfsobligaties (EUR 23,5 miljard), terwijl tevens voor EUR 5,8 miljard aan staatsschuld is aangekocht.

Een verklaring voor de grote binnenlandse aankopen is de terugtrekking uit het buitenland naar Nederland tijdens de coronacrisis. In april 2020 verkochten Nederlandse beleggers voor EUR 10,6 miljard buitenlands geld- en kapitaalmarktpapier, terwijl in het hele eerste kwartaal van 2020 maandelijks buitenlandse posities zijn uitgebreid met netto aankopen (EUR 12,0 miljard). In april 2020 verkochten Nederlandse beleggers vooral netto schuldpapier uitgegeven door Italië (EUR 5,2 miljard), Duitsland (EUR 3,8 miljard) en Verenigde Staten (EUR 2,0 miljard).

Recorduitgiftes bedrijfsobligaties in april

Een andere verklaring voor de grote aankopen van Nederlands schuldpapier is de omvang van Nederlandse schulduitgiftes door zowel de Nederlandse overheid als het bedrijfsleven in april 2020. Mede gedreven door de Covid-19-pandemie en het pandemienoodaankoopprogramma waren de uitgiftes van schuldpapier historisch hoog met netto emissies van respectievelijk EUR 22,5 miljard en EUR 44,6 miljard op de geld- en kapitaalmarkt. De netto emissies van bedrijfsobligaties bedroegen zelfs EUR 41,5 miljard, de grootste maandelijkse uitgiftes ooit sinds het begin van de metingen in 1989 (Figuur 2).

Hoge winsten voor Nederlandse aandelenbezitters in april

Door wereldwijde koersstijgingen waren de winsten op aandelen aanzienlijk in april 2020. Nederlandse beleggers behaalden koerswinsten van EUR 47 miljard (10,6% maand op maand) op hun aandelenbezit. Meer dan de helft van de winst (EUR 25 mld) is gemaakt door aandelenbeleggingen in de Verenigde Staten.

Meer informatie

Nadere gegevens zijn beschikbaar op de website voor een selectie van landen. Het betreft voorlopige cijfers op basis van een steekproef:

  • Houderschap schuldpapier naar land emittent (voorlopige cijfers)
  • Houderschap beursgenoteerde aandelen naar land emittent (voorlopige cijfers)
  • Emissiestatistiek ECB

Ontdek gerelateerde artikelen