Minder economische groei en bescheiden inflatie-effect in Nederland
Hoewel de daadwerkelijke invoertarieven en de economische effecten daarvan nog hoogst onzeker zijn, hebben we de effecten van de heffingen van 2 april (door president Trump aangeduid als 'liberation day') op de Nederlandse economie gesimuleerd met behulp van verschillende macro-economische modellen. Daarbij kijken we vooral naar het effect op de bbp-groei en de inflatie.
In eerdere studies van DNB (Najaarsraming 2024), CPB (november 2024), en recenter van Rabobank, ABNAmro en ING, zijn de gevolgen van de invoerheffingen gesimuleerd. Hoewel de studies verschillen in de gebruikte veronderstellingen, is het verwachte effect op de bbp-groei in het algemeen negatief, met wat meer uiteenlopende, maar beperkte uitkomsten voor de inflatie. In deze studie wordt dit opnieuw gevonden. Op 1 mei volgt een nieuwe studie van het CPB naar de effecten van importheffingen op de Nederlandse economie, met vergelijkbare resultaten.
In 2024 had zo’n 6,5% van de waarde van Nederlandse goederenuitvoer de VS als bestemming. Op het eerste gezicht lijkt dat aandeel gering, maar toch zal de Nederlandse economie in ons scenario hard worden geraakt. Niet alleen direct, door een verminderde uitvoer naar de VS, maar vooral ook indirect, via afnemende handel met andere landen die ook getroffen worden door een lagere uitvoer naar de VS. Als gevolg hiervan zal het wereldhandelsvolume in 2025 en 2026 aanzienlijk lager liggen, wat de Nederlandse uitvoergroei afremt.
Door de afnemende wereldwijde vraag, toegenomen onzekerheid en risicopremies zullen de bedrijfsinvesteringen eveneens afnemen. Hierdoor neemt de werkloosheid toe, wat in combinatie met lagere inkomens en gedaalde aandelenkoersen de bestedingen van de Nederlandse huishoudens drukken. Figuur 2 toont de mogelijke effecten van dit scenario op het Nederlandse bbp voor twee van onze modellen (zie Box). De ‘bandbreedte’ is in 2026 betrekkelijk groot, wat aangeeft dat er een flinke onzekerheid in deze simulaties zit. In de modellen leidt het scenario gemiddeld tot een afname van ongeveer een procentpunt van de reële bbp-groei in 2026, die we in december 2024 raamden op 1,5%.
Figuur 2 - Effect op bbp voor Nederland (in procentpunten)