Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De Satelliet, de ronde toren van De Nederlandsche Bank, krijgt tweede leven

Nieuwsbericht

Gepubliceerd: 16 december 2020

DNB gebouw van onder

De Satelliet, de ronde toren van het kantoorgebouw van De Nederlandsche Bank, krijgt een tweede leven op een andere plek in Amsterdam. Door de samenwerking van Strukton Worksphere met partners New Horizon en RE:BORN is het initiatief tot stand gekomen. Dinsdag is met de zogenaamde constructieve ontmanteling van de toren op de huidige plek gestart. Nadat de onderdelen zorgvuldig uiteen zijn gehaald, worden deze binnenkort gebruikt voor de bouw van een nieuw gebouw elders in de stad.

De ontmanteling van de Satelliet gebeurt door het in Raamsdonksveer gevestigde New Horizon, dat onder andere de grote betonnen platen stuk voor stuk van het gebouw takelt. Door te kiezen voor ontmanteling in plaats van sloop, wordt er een aanzienlijke CO2-uitstoot bespaard. De materialen worden vervolgens per elektrische boot naar een opslaglocatie in Amsterdam-Noord gebracht, waar ze worden klaargemaakt voor hergebruik. Ontwikkelende belegger RE:BORN is de nieuwe eigenaar van de materialen en de initiatiefnemer voor de herontwikkeling elders in de stad. RE:BORN gebruikt het volledige betonnen casco (vloeren, kolommen en trappen) opnieuw, net als het overgrote deel van de gevel en installaties.

Ontmanteling Satelliet genereert maatschappelijke waarde Klaas Knot, president van DNB: “Bouwen aan onze toekomst betekent dat we hier de komende maanden iets demonteren, maar tegelijk zorgen we ervoor dat we een sociaal maatschappelijke bestemming iets helpen opbouwen. Door de samenwerking van New Horizon en RE:BORN, wordt herbouw gerealiseerd en maatschappelijke betekenis toegevoegd. Hiermee willen we een impuls geven aan de dialoog over de circulaire economie.”

Verspilling voorkomen met disruptieve aanpak

Michel Baars, directeur New Horizon: “De bouw is een van de vervuilendste sectoren op aarde. De CO2-footprint is gigantisch. Door bruikbare grondstoffen uit gebouwen opnieuw in te zetten, besparen we ontzettend veel uitstoot. Onze aanpak is nu nog onconventioneel, maar het zou eigenlijk de norm moeten zijn. We willen voorkomen dat nog bruikbare materialen bij het afval komen. Met het urban mining-principe willen we materialen van gebouwen een tweede leven.

Functievrije gebouwen de norm 

Saman Mohammadi, directeur RE:BORN: “Vanuit respect voor het bestaande creëren wij het nieuwe. De Satelliet heeft zijn dienst op deze plaats bewezen, maar wij zien hier een hoogwaardig gebouw met een dierbaar verhaal. We gaan meer dan 8.000 m2 gebouw demonteren en remonteren, net zoals we dit vroeger deden met Lego.” Mededirecteur Niel Slob vult aan: “Het gebouw kent een functievrije constructie. Dat betekent dat we het op verschillende manieren kunnen inzetten, zoals wonen, werken en zorg. Ons doel is om de Satelliet op deze dynamische, dierbare en duurzame wijze een nieuwe maatschappelijke bestemming te geven elders in de stad.” 

Tuin vervangt de Satelliet 

De ronde toren van architect Jelle Abma is bijna 30 jaar geleden bijgebouwd op de binnenplaats van het kantoor van DNB. Door de beschikbare ruimte in het hoofdgebouw efficiënter te gebruiken, is de ronde toren niet meer nodig en wordt deze vervangen door een publiektoegankelijke tuin. 

Over New Horizon

New Horizon is gespecialiseerd in urban mining. Dat wil zeggen dat ze niet slopen, maar ontmantelen. New Horizon zoekt uit welke onderdelen van een gebouw nog goed te gebruiken zijn en geeft die een nieuw leven. Dit doen ze bij het kantoorpand van DNB, maar de vernieuwende aanpak wordt steeds meer ingezet. Ook een schoolgebouw in Den Haag wordt op deze manier hergebruikt. Op deze manier levert New Horizon een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie. New Horizon is in 2015 opgericht, heeft 17 medewerkers en oprichter Michel Baars is tevens de oprichter van het Urban Mining Collective. Daarbij aangesloten zijn onder andere ABN AMRO, Grant Thornton, Stiho, Rexel en het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). 

Over RE:BORN 

RE:BORN streeft naar een gebouwde omgeving die voortdurend herboren moet kunnen worden. De ontwikkelende belegger uit Amsterdam herontwikkelt verouderd en leegstaand vastgoed naar gebouwen en gebieden die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderend gebruik. Momenteel heeft RE:BORN op basis van deze visie 150.000 m2 aan vastgoed in ontwikkeling. Het doel is een gebouwde omgeving te creëren met een zowel hogere emotionele, ecologische als economische waarde. De visie is ontstaan tijdens de crisis van 2008. Directeuren Saman Mohammadi en Niel Slob waren als studenten gefascineerd door de leegstaande kantoren. Geïnspireerd door lego en de evolutie in de natuur vonden ze dat dit anders moest. Een ideaal wat ze de afgelopen twaalf jaar realiseren in de praktijk. 

Over De Nederlandsche Bank 

In de uitvraag voor de renovatie van haar hoofdkantoor, heeft DNB de aannemers expliciet uitgedaagd om met duurzame, circulaire oplossingen te komen. Strukton Worksphere, die de Europese tender won, heeft dat onder meer gedaan door demontage en herbouw van de Satelliet onderdeel te laten uitmaken van haar opdracht. DNB zet zich in voor een stabiel financieel stelsel en duurzame welvaart: stabiele prijzen, solide financiële instellingen en een goed werkend betalingsverkeer. In al haar taken geeft DNB invulling aan haar missie: werken aan vertrouwen.

Ontdek gerelateerde artikelen