Nederlanders staan achter contant geld, ongeacht of ze het gebruiken

Nieuws

Nederlanders zijn nog altijd sterk gehecht aan contant geld als een betaaloptie. Dat blijkt uit een meting die uitgevoerd is in opdracht van DNB. Een overgroot merendeel van de ondervraagden (92%) zegt dat het kunnen betalen met contant geld in maatschappelijk opzicht belangrijk te vinden.  

Gepubliceerd: 19 juni 2025

Close up van een portemonnee waar briefgeld uit gehaald wordt.

In persoonlijk opzicht (voor zichzelf) vindt driekwart van de mensen het belangrijk dat contant betalen mogelijk blijft in winkels en andere openbare gelegenheden. Dat is opvallend, want hoewel Nederlanders het belang van contant geld dus expliciet uitspreken, zegt 61% van de ondervraagden nooit, of zelden nog contant te gebruiken in de winkel. Onder jongvolwassen (18 – 29 jaar) loopt dat percentage zelfs op tot 71%. Zij vinden het ook minder vaak belangrijk voor zichzelf om met cash te blijven betalen (65% vergeleken met het gemiddelde van 74%). Toch heeft het merendeel van de Nederlanders doorgaans bankbiljetten (68%) en munten (73%) bij zich. Dat is minder dan in 2023, toen had 79% bankbiljetten bij zich en 81% munten. Ouderen hebben over het algemeen vaker bankbiljetten en/of munten op zak dan jongvolwassenen. 

Strookt met advies 

Het belang van contant geld werd onlangs nog onderstreept door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Die adviseerde in mei Nederlanders om ook altijd contant geld in huis te hebben om zo op noodsituaties voorbereid te zijn. Het advies luidt om €70 per volwassene en €30 per kind aan contant geld achter de hand houden, liefst in zo veel mogelijk verschillende munt- en biljetwaarden, ook wel ‘denominaties’ genoemd.  

Lees ook: Contant geld in jouw noodpakket | De Nederlandsche Bank 

Veel Nederlanders zijn wat dat betreft al aardig op weg. Uit deze meting die uitgevoerd is in februari bleek dat een meerderheid van de mensen (59%) al contant geld in huis had liggen om in geval van nood mee te kunnen betalen. 79% van hen had meer dan 70 euro contant geld voor dit doel in huis.

Grotere biljetten iets meer in trek

De behoefte aan bankbiljetten met de hoogste coupures (100, 200 en 500) is iets toegenomen ten opzichte van 2023 (zie tabel 1). Mogelijk is de recente periode van inflatie hier debet aan. Tegelijkertijd zijn biljetten met een lagere denominatie traditioneel populairder dan grotere, maar wel minder dan twee jaar geleden. Ongeveer driekwart van de ondervraagden laat weten behoefte te hebben aan biljetten van 10, 20 en 50 euro voor eigen gebruik.

Tabel 1 - Hebt u voor eigen gebruik behoefte aan de volgende waarden? 

Swipe onderstaande tabel om meer kolommen te zien.

 

2025

j2023

Biljetten van 5 euro 

71%

79%

Biljetten van 10 euro 

76%

83%

Biljetten van 20 euro 

77%

83%

Biljetten van 50 euro 

73%

77%

Biljetten van 100 euro 

22%

19%

Biljetten van 200 euro 

8%

6%

Biljetten van 500 euro 

5%

3%

Nee, geen behoefte 

12%

8%

Bron: Panteia 2025 

Bankbiljet van 20 euro het mooist 

Van de kleinere biljetten is er nog een speciale vermelding voor die van 20 euro. Die wordt door 27% van de mensen het mooist gevonden. Hiermee is dit bankbiljet net als in 2023 het meest populair. Verder is het vertrouwen in de echtheid van de bankbiljetten hoog en neemt nog steeds toe. Dit jaar geven Nederlanders de betrouwbaarheid van biljetten gemiddeld een 8,0. Nederlanders kunnen ook gemiddeld 2 à 3 echtheidskenmerken opnoemen. Het watermerk en hologram zijn, net als in 2023, de meest bekende. 

Achtergrondinformatie over het onderzoek

Sinds begin jaren tachtig voert DNB een onderzoek uit naar de bekendheid en waardering van bankbiljetten in Nederland. Dit is relevant omdat DNB wil weten hoe gebruikers het bankbiljet ervaren en hoe deze perceptie zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Vragen gaan over het gebruik van contant geld, de kennis van de echtheidskenmerken, het vertrouwen in de echtheid van het bankbiljet en de mate waarin men het biljet aantrekkelijk en schoon vindt. DNB monitort tweejaarlijks de ontwikkeling:

Kennis en waardering van eurobankbiljetten in Nederland 2025

2,7MB PDF
Download Kennis en waardering van eurobankbiljetten in Nederland 2025

Infographic Kennis en waardering van eurobankbiljetten in Nederland (2025)

248KB PDF
Download Infographic Kennis en waardering van eurobankbiljetten in Nederland (2025)

Ontdek gerelateerde artikelen