DNB laat zilver spreken met speciale podcastserie

Nieuws

De Nederlandsche Bank heeft iets nieuws, of eigenlijk iets heel ouds. We duiken met onze podcast De Nieuwe Schatkamer de geschiedenis in van een eeuwenoude collectie zilveren munten van DNB.

Gepubliceerd: 17 juni 2025

Presentator van de podcast, Sofoula Schalkwijk, kijkt naar de muntencollectie in de Nieuwe Schatkamer.

Bijschrift foto: 'Een klein deel van de muntencollectie is nu te zien bij DNB.'

‘Als het zilver kon spreken’, heet deze special editie van onze tweewekelijkse reeks. In deze serie nemen we jou via het zilver mee naar de vroege achttiende eeuw. We beginnen in de koude, barre winter van 1740. Het vrachtschip De Rooswijk zet dan vanuit de Noordzee koers richting Oostindië.

Op het schip bevinden zich zo'n 250 mannen. Er ligt aan boord ook een enorme hoeveelheid zilver. Dat zou Indië nooit bereiken. De Rooswijk werd na nog geen dag varen gegrepen door een winterstorm en zonk met mannen en vracht naar de bodem van de Noordzee.

Een deel van datzelfde zilver werd begin deze eeuw door duikers naar boven gehaald. Een klein deel dáárvan is nu te bekijken in de kelders van DNB aan het Amsterdamse Frederiksplein. Hoe het daar nu is beland maar ook waarom het überhaupt aan boord zat van een vrachtschip dat van De Nederlanden naar Indië voer, vertellen we je in deze speciale, zesdelige podcastserie.

Je komt ook te weten van wie dat zilver was. In Als het zilver kon spreken, laat DNB stadshistorici, muntenexperts, hobbygenealogen en een maritiem archeoloog het verhaal vertellen van het zilver dat aan boord van het schip lag.

Je beluistert de zes afleveringen van Als het zilver kon spreken vanaf vandaag via Spotify, Apple en Podimo.  

De serie is tot stand gekomen met medewerking van: maritiem archeoloog Martijn Manders (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Universiteit Leiden), de numismaten Pim Möhring (DNB) en Jan Pelsdonk (Teylers Museum), genealogen Els Vermij en Willem-Jan van Grondelle, historici Jelle van Lottum (RU, Huygens Instituut) en Christiaan van Bochove (UU) en de conservatoren Joran Smale (Museum Batavialand), Alec Ewing (Museum Kaap Skil) en podcastmaker Maurice de Zeeuw.

Ontdek gerelateerde artikelen