De Amerikaanse tech-sector doet het wel echt beter dan de Nederlandse
Waar komt het verschil met de VS dan vandaan? Het zit ‘m voor een groot deel in de productiviteitsgroei in technologische sectoren. Tussen 2013 en 2019 lag die in de VS op 5,6% per jaar, tegenover 1,6% in het eurogebied en 0,6% in Nederland. Deze technologische sectoren verklaren daarmee de helft van het verschil in productiviteitsgroei tussen de VS en het eurogebied.
Dit is in lijn met het rapport van Draghi, dat gaat over de toekomst van het concurrentievermogen van de EU. Volgens dat rapport is de relatief sterke productiviteitsgroei in de VS van de afgelopen twintig jaar vooral te danken aan de sterke groei in de Amerikaanse technologische sector. Maar dat betekent ook dat in andere sectoren onze achterstand met de VS beperkt is.
Onze productiviteit is erg hoog in vergelijking met andere Europese landen
Nederland behoort tot de kopgroep van landen met de hoogste productiviteit. Ons land stond in 2024 op de tiende plaats op de wereldranglijst. Ierland, Noorwegen en Luxemburg staan met afstand bovenaan, maar dat heeft ook te maken met meetproblemen, zoals in Ierland, waar veel grote multinationals hun hoofdkantoor hebben. Of zoals in Noorwegen waar de delfstoffenwinning een grote rol speelt. Nederland zit in de top 3 van productiefste landen in de agrarische sector, de industrie en de logistiek. In de Media & ICT en de overige dienstverdeling scoort Nederland minder goed, maar ligt het productiviteitsniveau nog steeds ruim boven het gemiddelde in het eurogebied.
Bedrijven, werknemers en overheid samen aan de slag
Wat kunnen we doen om de productiviteit in Nederland te vergroten? Bedrijven kunnen investeren in technologie en automatisering en de kennis en vaardigheden van werknemers vergroten. Ook kunnen ze werkprocessen slimmer organiseren door zich af te vragen: moeten we wel alles doen wat we doen?
Bedrijven creëren soms zelf niet-noodzakelijke taken, maar ook de overheid kan de productiviteit belemmeren door een te hoge regeldruk. Zowel bedrijven als de overheid kunnen proberen om administratieve lasten voor werknemers te verminderen, zodat zij zich op productievere taken kunnen richten.
De overheid kan verder nog bijdragen door te investeren in onderwijs. Volgens de OESO draagt met name de kwaliteit van het onderwijs positief bij aan de arbeidsproductiviteit. Naast investeringen in onderwijs zijn ook publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling belangrijk om toekomstige productiviteit te ondersteunen. Ook kan de overheid een belangrijke rol spelen in het versterken van de bedrijfsdynamiek, om op macroniveau de productiviteitsgroei te bevorderen. Zo zou overheidssteun aan bedrijven de bedrijfsdynamiek niet nodeloos moeten belemmeren.
Tot slot kan de arbeidsproductiviteit verhoogd worden door de Europese economie te versterken. Door het wegnemen van belemmeringen in de handel tussen Europese landen kunnen Nederlandse bedrijven groeien en een stuk productiever worden. Een sterker Europa met een goed werkende interne markt, zorgt dus ook voor hogere arbeidsproductiviteitsgroei in Nederland.