Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Bij De Nederlandsche Bank kunt u de meeste guldenbiljetten omwisselen voor euro’s. U leest hier meer over de mogelijkheden en de voorwaarden.

Overzicht guldenbiljetten die u kunt omwisselen

Veel guldenbankbiljetten kunt u nog omwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Maar niet allemaal. Een paar voorbeelden. Het 50-guldenbiljet De Zonnebloem kunt u omwisselen tot 2032. En het vijf-gulden biljet met Vondel kunt u omwisselen tot mei 2025. Bekijk het overzicht van guldenbiljetten die u kunt omwisselen.

Koers omwisseling guldens

DNB gebruikt de officiële koers voor het omwisselen van guldenbiljetten. Die koers is: EUR 1 = NLG 2,20371. Dus 1 gulden is ongeveer 45 eurocent waard. We brengen geen extra kosten in rekening voor het omwisselen.

Guldenmunten

Heeft u nog guldenmunten? Die kunt u niet bij ons omwisselen. Met zilveren munten kunt u bijvoorbeeld terecht bij munthandelaren. 

Guldens van na 27 januari 2002

DNB geeft geen vergoeding voor guldenbiljetten die na 27 januari 2002 zijn verkregen uit beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten of geaccepteerd als betaling voor geleverde goederen en/of diensten. U krijgt evenmin een vergoeding als u de guldenbiljetten heeft gekocht na 27 januari 2002. Na die datum was de gulden namelijk geen wettig betaalmiddel meer.

Aanvraag doen voor omwisseling

Hieronder leest u hoe u een aanvraag doet voor het omwisselen van guldenbiljetten. Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden. Ook zijn er enkele voorwaarden. 

Formulier invullen

Download eerst dit formulier voor omwisselen guldenbiljetten. Vul het formulier volledig in en controleer of u alles goed heeft ingevuld. Klopt alles? Print het formulier en onderteken het. Vervolgens kunt u het geld opsturen per post. Of langskomen bij DNB.

Opsturen per post

Wilt u het geld opsturen? U mag maximaal 4.000 gulden opsturen. Stuur uw geld op samen met:

 • het volledig ingevulde en ondertekende formulier.
 • een kopie van uw bankpas of bankafschrift.
 • een kopie van uw legitimatiebewijs. De kopie moet goed leesbaar zijn. Maak het burgerservicenummer (BSN) onleesbaar.

Postadres:

DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

Goed om te weten

 • De kosten van een postverzending zijn voor uw rekening. Dat geldt ook voor het risico van verlies of diefstal. Advies: vraag een koeriers- of postbedrijf naar de mogelijkheden van verzekerd versturen.

 • Een veilige kopie van uw identiteitsbewijs maakt u zo:
  Maak in de kopie uw burgerservicenummer (BSN) onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan.

 • Schrijf op de kopie dat het een kopie is, de datum en dat deze voor DNB is bedoeld. Lees meer over het maken van een veilige kopie
 • Wilt u de vergoeding op rekening van iemand anders krijgen? U moet dan ook opsturen: een kopie van het identiteitsbewijs van die persoon en een machtiging die door die persoon is ondertekend.

Inleveren bij DNB op afspraak

Wilt u met bankbiljetten langskomen bij DNB in Haarlem? Maak eerst een afspraak. Daarvoor belt u +31 20 524 2727 op werkdagen van 09.00 - 12.00 uur.

Neem het volgende mee naar uw afspraak:

 • het volledig ingevulde en ondertekende formulier
 • de guldenbiljetten
 • uw legitimatiebewijs

Goed om te weten

Wilt u de vergoeding op rekening van iemand anders krijgen? U moet dan ook meenemen: een kopie van het identiteitsbewijs van die persoon meenemen en een machtiging die door die persoon is ondertekend.

Afhandeling van uw aanvraag

 • We controleren of de biljetten echt zijn. Ook berekenen we wat de waarde is van het geld.
 • We controleren of u op een internationale sanctielijst voorkomt. En we vragen na waar het geld vandaan komt.
 • Wij sturen onvolledige aanvragen met uw geld naar u terug met aangetekende post.

Aanvraag goedgekeurd

U krijgt een vergoeding als aan alle voorwaarden wordt voldaan. De vergoeding wordt binnen twee maanden overgemaakt op uw bankrekening. U krijgt daar geen bericht van. Als we meer informatie nodig hebben, nemen we contact op en kan het langer duren.

Aanvraag afgewezen

 • U krijgt geen vergoeding als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan.
 • U krijgt een bericht als uw aanvraag wordt afgewezen. In dit bericht vindt u informatie over de mogelijkheid om bezwaar te maken.
 • We kunnen de door u ingeleverde biljetten inhouden. Dat doen we als er sprake is van een strafbaar feit. Denk aan diefstal, drugshandel en witwassen.
 • Als er sprake is van een strafbaar feit, kunnen de biljetten worden overgedragen aan de politie. U kunt bezwaar maken tegen dit besluit.
 • DNB is wettelijk verplicht een transactie te melden die kan duiden op witwassen of terrorismefinanciering. Die melding moet worden gedaan bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit.

Verzamelaarsmunten

Wilt u verzamelaarsmunten of eurobiljetten omwisselen? Dat kan bij DNB. Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden voor het omwisselen van verzamelaarsmunten of eurobiljetten.

Beschadigde eurobiljetten of euromunten

Heeft u beschadigde eurobiljetten of beschadigde euromunten? U kunt een vergoeding vragen bij DNB. Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden voor een vergoeding van beschadigde eurobiljetten of euromunten.