Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

AIFMD-rapportages van light beheerders

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 22 december 2021

Autoriteit Financiele Markten Gebouw

Vanaf 1 januari 2022 dienen light beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen hun AIFMD-rapportages in via het AFM Portaal.

Met ingang van 1 januari 2022 verwachten de AFM en DNB dat beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen met een AFM-registratie (light beheerders) hun AIFMD-rapportages indienen bij de AFM. Deze rapportages kunnen vanaf die datum niet meer worden ingediend bij DNB.

Light beheerders zijn op basis van artikel 2:66a lid 3 sub b Wet op het financieel toezicht (Wft) verplicht om periodiek AIFMD-beheerdersrapportages en AIFMD-fondsenrapportages (hierna: AIFMD-rapportages) aan te leveren. Op dit moment verricht DNB deze datacollectie. Met ingang van 1 januari 2022 zal de AFM dit van DNB overnemen. Vanaf die datum is het feitelijk niet meer mogelijk om AIFMD-rapportages bij DNB in te dienen. Daarom vragen de AFM en DNB aan light beheerders om deze rapportages voortaan in te dienen via het AFM Portaal, waarna de AFM de rapportages zal delen met DNB. Het XML-formaat waarin de AIFMD-rapportages dienen te worden aangeleverd zal hierdoor niet wijzigen. 

Aanmaken account

Om op tijd klaar te zijn voor het aanleveren van hun AIFMD-rapportages moeten light beheerders tijdig beschikken over een account voor het AFM Portaal, met toegang tot Rapportages. Dit account kunnen zij nu al aanmaken via https://portaal.afm.nl.

De AFM en DNB roepen alle light beheerders op om zo snel mogelijk een AFM Portaal account met toegang tot Rapportages aan te maken, om te voorkomen dat er vertragingen in de rapportages optreden en om updates te ontvangen via e-mail. De eerste AIFMD-rapportages die via het AFM Portaal moeten worden ingediend zijn de rapportages over het jaar 2021 waarvoor vanaf begin januari 2022 rapportageverplichtingen in het AFM Portaal zullen worden getoond. 

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij light beheerders naar:

    • de brief die hun bestuur onlangs hierover ontvangen heeft van de AFM en DNB
    • het e-mailbericht dat hun medewerkers met een AFM Portaal account onlangs hierover ontvangen hebben van de AFM en DNB
    • het e-mailbericht dat hun medewerkers met een account voor het Digitaal Loket Rapportages van DNB onlangs hierover ontvangen hebben van de AFM en DNB
    • de AFM website: https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/doelgroepen/aifm/aifm/aifmd-rapportage

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket van de AFM via ondernemersloket@afm.nl. Ook kunt u bij het ondernemersloket per e-mail een terugbelverzoek indienen. Wij verzoeken u uw contactgegevens in uw bericht te vermelden. De openingstijden en het telefoonnummer van het Ondernemersloket kunt u terugvinden op de AFM website: https://www.afm.nl/over-afm/contact/ondernemersloket

Ontdek gerelateerde artikelen