Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Betaalrekeningen voor Oekraïense vluchtelingen

Nieuwsbericht betalingsverkeer

Gepubliceerd: 25 juli 2022

Pinnen met bankpas

Een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland kan zonder veel drempels in ons land een betaalrekening openen en gebruiken. Ruim driekwart van de volwassen Oekraïense vluchtelingen die in Nederland zijn ingeschreven, heeft inmiddels een betaalrekening kunnen openen (stand per eind juni). Minister Kaag van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het aanpakken van de knelpunten waar Oekraïense vluchtelingen tegenaan lopen bij het openen van een Nederlandse bankrekening.

Een betaalrekening is nodig om mee te doen aan het maatschappelijk verkeer

Op hun in ons land geopende betaalrekening kunnen Oekraïense vluchtelingen loon of leefgeld ontvangen. En met de bijbehorende betaalpas kunnen zij in winkels, horeca, bij tankstations en in het OV betalen én contant geld bij geldautomaten opnemen. Daardoor hoeft een Oekraïner in de EU niet met een Oekraïense betaalkaart te betalen of geld op te nemen, wat meestal extra kosten met zich meebrengt. Ook zijn met de geopende betaalrekening overboekingen van en naar het buitenland mogelijk en kunnen de bankzaken en betalingen met internetbankieren of mobiele app geregeld worden.

Tijdelijk versoepeling van Wwft-eisen bij het klantacceptatieproces

Banken en andere betaalrekeningaanbieders krijgen bij het klantacceptatieproces van Oekraïense vluchtelingen ruimte van DNB voor het toepassen van “mildere” maatregelen in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), in lijn met de oproep van de Europese Bankautoriteit (EBA) van eind april. Een voorbeeld: het witwasrisico bij Oekraïense burgers wordt normaliter als “middelhoog” beschouwd; dat risico voor vluchtelingen kan tijdelijk als “laag” worden bestempeld zodat het proces sneller verloopt. Zo kunnen de grote aantallen aanvragen vlot worden afgehandeld.

Betaalrekening voor Oekraïense vluchtelingen zonder identiteitsbewijs

Om een betaalrekening te openen, moet een Oekraïense vluchteling meerderjarig zijn, over een erkend en geldig identiteitsbewijs beschikken en in veel gevallen een Burgerservicenummer van een Nederlandse gemeente hebben ontvangen.

Veel banken en andere betaalrekeningaanbieders hebben inmiddels hun toelatingsprocessen voor nieuwe rekeninghouders uitgebreid voor aanvullende, afwijkende identiteitsbewijzen uit Oekraïne, zoals binnenlandse identiteitsbewijzen, rijbewijzen, sommige verlopen paspoorten, Cyrillische paspoorten en verblijfsvergunningen. Enkele banken bieden onder aanvullende voorwaarden een betaalrekening aan voor minderjarigen.

Daarnaast geeft de Nederlandse overheid sinds begin juli een speciaal persoonsbewijs uit aan Oekraïense vluchtelingen zonder erkende en geldige identiteitsbewijzen. Naar verwachting kunnen zij daarmee op termijn bij nagenoeg alle Nederlandse betaalrekeningaanbieders terecht voor een betaalrekening. Tot die tijd komt deze specifieke groep vluchtelingen in aanmerking voor bijvoorbeeld een tijdelijke prepaid betaalpas van de gemeente waar zij verblijven. Op deze prepaid pas kan de gemeente leefgeld storten dat de pashouder vrijwel overal kan besteden waar ook met een gewone betaalpas betaald kan worden.

Meer informatie over het in Nederland kunnen openen en gebruiken van betaalrekeningen door Oekraïense vluchtelingen is na te lezen op de website van Betaalvereniging Nederland.

Ontdek gerelateerde artikelen