Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Instant Payments nu ook Europees

Nieuwsbericht betalingsverkeer

Gepubliceerd: 06 april 2022

SEPA

De Single Euro Payments Area (SEPA) is een initiatief van de Europese Unie (EU) dat is gestart om op een standaard manier overboekingen en incasso’s mogelijk te maken tussen Euro rekeningen in 45 Europese landen van de EU en daaromheen. Binnen SEPA zijn afspraken gemaakt voor de afwikkeling van betalingen, die zijn vastgelegd in zogenaamde “rule books”. Ook voor de Instant Payments – betalingen waarbij geld binnen maximaal tien (in NL in maximaal 5) seconden 24/7 op de andere rekening staat – zijn afspraken vastgelegd.

Deze afspraken gaan over alle zaken die nodig zijn om op een standaard manier Instant Payments te verwerken. De meeste Instant Payments transacties worden afgewikkeld met behulp van een clearing huis. Zij vormen een cruciale schakel bij het verwerken van deze snelle betalingen.

Pan-Europees beleid om Instant Payments beschikbaar te maken

Om ervoor te zorgen dat alle banken die Instant Payments aanbieden elkaar kunnen bereiken heeft de ECB alle betrokken banken en clearing huizen in TARGET2 verplicht om uiterlijk in maart 2022 hetzij een rekening te hebben in TARGET Instant Payments Settlement systeem (TIPS) – onderdeel van het Eurosysteem -, dan wel daarop bereikbaar te zijn via een directe deelnemer aan dit systeem. Verder zijn deelnemende clearing huizen verplicht om gebruik te maken van een TIPS technische rekening voor het aanhouden van centralebankgeld voor de afwikkeling van Instant Payments transacties.

De uitvoering

Nu de Nederlandse banken die Instant Payments aanbieden aan hun klanten bereikbaar zijn in TIPS en de betreffende clearing huizen de technische rekening in maart 2022 hebben geïmplementeerd, kunnen klanten van deze banken vanaf april 2022 Instant Payments nu ook Europees gebruiken. Voorheen was dit nog beperkt en sterk afhankelijk van het organisatievermogen van de bank.

Instant Payments wordt zo ook in Europa het nieuwe normaal, én het vormt daarmee een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van betalingsverkeer in Europa.

Handige links

Directe mailservice

U kunt zelf kiezen of u deze nieuwsberichten direct, wekelijks of maandelijks ontvangt. U kunt de frequentie wijzigen: in de mail waarin u dit bericht heeft gekregen, bij ‘Wilt u uw gegevens wijzigen?’

Ontdek gerelateerde artikelen