Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Kapitaalonderzoek 2021

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 19 april 2021

Iemand die een stapel van 50 euro biljetten vasthoudt

DNB doet opnieuw onderzoek naar de kwaliteit van het CET1-kapitaal bij kleine en middelgrote beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen.

Het kapitaal van onder toezicht staande ondernemingen moet voldoen aan bepaalde eisen om te kwalificeren als CET1-kapitaal en mee te mogen tellen als toetsingsvermogen. DNB stelt met regelmaat vast dat kapitaal van beleggingsondernemingen- en instellingen niet voldoet aan de eisen van wet- en regelgeving. Net als in 2019 zal DNB dit jaar een onderzoek uitvoeren naar de kwaliteit van het CET1-kapitaal. De resultaten van het vorige onderzoek vindt u hier.

Om meer inzicht te krijgen in het CET 1-kapitaal van deze groep ondernemingen zal DNB medio april een onderzoek starten bij een dertigtal beleggingsondernemingen- en instellingen. Deze ondernemingen ontvangen een enquête met vragen over het aanwezige kapitaal en of dit voldoet aan de vereisten van de CRR, met name de eisen uit artikel 28. De antwoorden worden geanalyseerd en aan ondernemingen waarvan de kapitaalinstrumenten niet aan de vereisten van de wet- en regelgeving voldoen, wordt gevraagd herstelacties uit te voeren. Na afloop van het onderzoek zullen de resultaten bekend worden gemaakt en zal DNB de sector nader informeren over de belangrijkste bevindingen.