Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Nieuwe EIOPA stresstest verzekeraars

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 14 april 2021

DNB Toorop

EIOPA, de Europese regelgever en toezichthouder voor verzekeraars en pensioenfondsen, heeft afgelopen vrijdag de start van de consultatiefase van de EIOPA 2021 stresstest aangekondigd op haar website. Het is de vijfde keer dat EIOPA een stresstest voor Europese verzekeraars organiseert; de laatste stresstest werd gehouden in 2018.

Met de stresstest wordt de weerbaarheid van de individuele Europese verzekeringsentiteiten getoetst bij de materialisatie van een extreem maar plausibel negatief scenario van de financiële en economische omstandigheden. Daarnaast geven de resultaten toezichthouders inzicht in kwetsbaarheden van de verzekeringssector als geheel. Deze uitkomsten helpen om de veerkracht van de instellingen en de sector te verbeteren.

Nieuw in de stresstest dit jaar is de evaluatie van de liquiditeitspositie onder stress, naast de bestaande evaluatie van de kapitaalspositie. De definitieve specificaties en scenario’s worden bij de officiële uitrol van de stresstest, in de eerste helft van mei, bekend gemaakt door EIOPA. De resultaten van de stresstest zullen aan het eind van dit jaar publiek worden gemaakt.

Ontdek gerelateerde artikelen