Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Onderzoek afnemen en naleven Beroepseed

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 31 maart 2021

Beroepseed omgeving

DNB zal begin tweede kwartaal 2021 door middel van een survey onderzoek doen naar het afnemen en naleven van de Beroepseed.

De Beroepseed (of belofte) is per 1 april 2015 van toepassing op alle financiële ondernemingen die op grond van de Wft over een vergunning beschikken. Het doel van deze “moreel-ethische verklaring” is om het bewustzijn van de maatschappelijke verantwoordelijkheid onder afleggers van de eed te vergroten, en om bij te dragen aan het behoud en de bevordering van vertrouwen van de samenleving in de financiële sector.

In 2016 heeft DNB samen met de AFM onderzoek gedaan naar het afleggen van de beroepseed bij banken en verzekeraars. Nu 5 jaar later, zal DNB hierop een vervolgonderzoek uitvoeren. Dit zal gebeuren aan de hand van een survey. Deze zal ultimo maart 2021 worden uitgezet bij een aantal banken, verzekeraars en betaalinstellingen. In de survey wordt gevraagd naar hoe instellingen het afnemen van de eed inrichten, en hoe de principes van de eed in de bedrijfsvoering worden verankerd. DNB zal de geaggregeerde onderzoeksresultaten naar verwachting in de tweede helft van 2021 met de aangeschreven instellingen en de sector delen.

Ontdek gerelateerde artikelen