Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Recente publicaties over betalingsverkeer

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 15 december 2021

Betalen met 20 euro

Graag bieden we een overzicht van recente publicaties over betalingsverkeer.

Veiligheid voedt vertrouwen in het betalingsverkeer

Publiek vertrouwen in het betalingsverkeer is cruciaal voor een soepele werking van het betalingsverkeer. Maar wat draagt bij aan dit vertrouwen? En hoe is het gesteld met dit vertrouwen? Nieuwe data van DNB en de Betaalvereniging Nederland geven antwoord op deze vragen. Lees meer.

Betere communicatie gewenst over acceptatie contant betalen

Consumenten betalen de boodschappen in winkels steeds vaker elektronisch. Bij 3% van de winkels hebben zij geen alternatief, omdat de winkelier een “pin only” beleid hanteert. 27% van de winkeliers moedigt de consument via promotiemateriaal aan om elektronisch te betalen. Soms kan daarbij de vraag ontstaan of de winkelier ook nog contant geld accepteert. Indien betalen met cash niet mogelijk is, is het belangrijk dat winkeliers hun klanten daarover eenduidig en vooraf informeren, zodat de klant desgewenst naar een andere winkel kan gaan. Lees meer.

Kans op COVID-besmetting via bankbiljet is erg klein

De COVID-19 pandemie heeft geleid tot een verdere afname van het gebruik van contant geld. Dit was mede een gevolg van zorgen en aannames over mogelijke verspreiding van het virus via contant geld. DNB heeft in samenwerking met het RIVM, de Ruhr Universität Bochum en de ECB onderzocht of deze zorg terecht is.

Eerst is via laboratorium onderzoek vastgesteld hoe goed virusdeeltjes overdraagbaar zijn via bankbiljetten en munten, en met behulp van de resultaten daarvan is uitgerekend wat de kans is dat je ziek wordt als je een besmet biljet aanpakt. Voor het rekenwerk is uitgegaan van een worst-case scenario waarin een besmette persoon contant betaalt nadat hij hoest op een bankbiljet terwijl hij op dat moment maximaal besmettelijk is. De simulatie laat dan zien dat, zelfs in dit zeer uitzonderlijke scenario, de kans dat de ontvanger ziek wordt van het accepteren van die betaling veel kleiner is dan eens per 100 jaar. Verder lezen? Download het volledige paper hier.

Ontdek gerelateerde artikelen