Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB-divisiedirecteur Thijs van Woerden is benoemd tot Directeur Generaal Horizontaal Toezicht van de ECB

Nieuwsbericht toezicht

Thijs van Woerden, divisiedirecteur Toezicht Europese banken bij DNB, is vandaag benoemd tot Directeur Generaal Horizontaal Toezicht bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hij start begin 2024 met zijn nieuwe functie.  

Gepubliceerd: 12 december 2023

Thijs van Woerden

Bij de ECB wordt Van Woerden verantwoordelijk voor de strategische leiding en het management van alle activiteiten rond horizontaal toezicht. Ook gaat hij de ECB vertegenwoordigen in diverse samenwerkingsverbanden binnen het Europese bankentoezicht en bij andere internationale organisaties en fora. 

Het directoraat-generaal Horizontaal Toezicht van de ECB voert zogenoemde horizontale toezichtstaken uit met betrekking tot het Europese bankentoezicht. In het bijzonder ondersteunt het directoraat de Joint Supervisory Teams middels hun expertise op het gebied van kredietrisico, kapitaalmarkten, niet-financiële  risico’s, bedrijfsmodellen, kapitaalplanning, crisismanagement, stress testing, toezicht beleid, en toezichtmethoden. Het directoraat ontwikkelt ook benchmarks en voert industrie-brede assessments uit, zoals thematische onderzoeken. 

Reactie Thijs van Woerden

“Sinds 2005 heb ik met enorm veel plezier in verschillende rollen bij DNB gewerkt. Ik zie het als een prachtige uitdaging om na vijf jaar als divisiedirecteur Toezicht Europese Banken de overstap naar de ECB te maken en daar als Directeur Generaal Horizontaal Toezicht verder bij te dragen aan goed toezicht op het Europese bankenstelsel”, aldus Van Woerden. 

Reactie Klaas Knot

“Ik ben er trots op dat Thijs op deze belangrijke positie is benoemd. In zijn nieuwe rol gaat hij een sleutelpositie binnen het Europese bankentoezicht bekleden”, zegt DNB-president Klaas Knot. 

Europees bankentoezicht

In het Europese gemeenschappelijke bankentoezicht houdt de ECB toezicht op de 109 grootste banken uit de 20 landen van de eurozone, samen met de nationale bankentoezichthouders. De belangrijkste doelstelling van het Europees bankentoezicht is het waarborgen van de soliditeit van het Europese bankenstelsel met een consistent toezicht in de gehele eurozone. 

Het Gemeenschappelijk Toezichtmechanisme (Single Supervisory Mechanism, SSM) waar de ECB en bankentoezichthouders deel van uitmaken, vormt één van de drie pijlers van de Europese bankenunie. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) maakt als nationale bankentoezichthouder deel uit van het SSM. 

Loopbaan Thijs van Woerden

Van Woerden studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon in 2005 zijn carrière bij DNB. Hij bekleedde daar verschillende managementfuncties op het gebied van toezicht pensioenfondsen, verzekeraars en banken. 

Ontdek gerelateerde artikelen