Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Ons laatste nieuws direct in uw mail ontvangen? 
Dat kan met de DNB Nieuwsservice.

Meld u aan

TRANSITIENIEUWS - Derde uitvraag over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 14 februari 2023

Consultatie concepttoezichthouderregelingen en conceptbeleidsuitingen van DNB

DNB stuurt op 17 februari 2023 een derde vragenlijst over de transitie naar een nieuwe pensioenregeling naar pensioenfondsen. Om de toezichtdruk zo laag mogelijk te houden, bevat de uitvraag opnieuw zowel vragen van DNB als van de AFM.

Het doel van deze uitvraag is inzicht verkrijgen in de voorbereidingen die pensioenfondsen treffen voor de transitie naar een nieuwe pensioenregeling en de daarbij relevante risico's. DNB wil namelijk haar toezichtcapaciteit daar inzetten waar de grootste risico's bestaan. De vragenlijst bevat vragen over het stappenplan (mijlpalen) van pensioenfondsen om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel.  Vervolgens worden verdiepende vragen gesteld over de onderwerpen governance, datakwaliteit, operationele wendbaarheid, risicohouding, koppeling vermogensbeheer aan pensioenbeheer en communicatie. 

Vanaf nu zal DNB tweemaal per jaar een vragenlijst over de transitie naar een nieuwe pensioenregeling sturen. We gebruiken hierbij een nieuwe techniek waarbij we in de vervolg-vragenlijsten de eerder gegeven antwoorden kunnen tonen en de pensioenfondsen de antwoorden efficiënter kunnen invullen. In het tweede kwartaal van 2023 geeft DNB een sectorbrede terugkoppeling van de uitkomsten van de derde uitvraag. Daarnaast kunnen risico-gebaseerd individuele fondsen benaderd worden naar aanleiding van deze vragenlijst.