Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Tweefactorauthenticatie aankopen met credit card

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 31 maart 2021

Creditcard betaling

De invoering van tweefactorauthenticatie voor aankopen met credit cards bij thuiswinkelen is dit voorjaar afgerond. Tweefactorauthenticatie is wettelijk vereist voor elektronisch betalen en bankieren. Dat gebeurt met een combinatie van iets wat je hebt, iets wat je weet en/of iets wat je bent, zoals een vingerafdruk. In de afgelopen periode is deze authenticatie ook ingevoerd voor betalingen met creditcards bij thuiswinkelen.

Vanaf 1 januari is tweefactorauthenticatie ook verplicht voor aankopen met credit cards bij thuiswinkelen

De invoering van tweefactorauthenticatie voor elektronisch bankieren en betalen geldt al sinds september 2019. Voor kaartbetalingen bij thuiswinkelen was tijdelijk uitstel verleend omdat veel winkeliers, transactieverwerkers en banken nog tijd nodig hadden om de systemen aan te passen. Hierbij zijn ook nieuwe technieken ingevoerd in de verschillende onderdelen van de betaalketen.

Bij een laag risico is tweefactorauthenticatie niet verplicht

Zoals bij een contactloze betaling in een winkel het gebruik van pincodes vaak niet nodig is, zijn er ook vrijstellingen mogelijk bij thuiswinkelen. Dat kan bij lage bedragen (onder dertig euro), terugkerende betalingen, betalingen aan vertrouwde tegenpartijen, of bij het gebruik van een transactierisicoanalyse onder strikte voorwaarden. Als er geen authenticatie wordt gevraagd, is de koper niet aansprakelijk bij misbruik van het betaalmiddel.

De invoering is niet in alle landen op hetzelfde moment afgerond

In Nederland zijn we door iDeal al gewend aan tweefactorauthenticatie met beveiligingsapparaatjes en mobiel bankieren apps. Omdat dit in andere landen niet het geval is, heeft de invoering soms meer tijd gekost. Bij internationale aankopen kan het soms voorkomen dat de winkelier nog steeds niet alle verplichte maatregelen heeft genomen. In dat geval zal de betaling op een andere manier moeten plaatsvinden.

Ontdek gerelateerde artikelen