Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Update PSD2

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 31 maart 2021

Update PSD2

DNB geeft gevolg aan de opinie van de EBA over het tegengaan van obstakels bij API’s. Verder verwacht DNB van alle betaaldienstverleners dat ze sterke cliëntauthenticatie toepassen. Hierin vraagt de EBA nationale toezichthouders actie te ondernemen tegen obstakels in APIs van instellingen die online raadpleegbare betaalrekeningen leveren (ASPSPs). Deze opinie is het vervolg op de Regulatory Technical Standards on Strong Customer Authentication and Common and Secure Communication (RTS SCA/CSC) en de EBA opinie van juni 2020, die obstakels in de speciale interfaces verbieden en nader definiëren. De meest recente opinie vraagt nationale toezichthouders vóór 30 april 2021 stappen te ondernemen richting ASPSPs die nog API’s voeren met obstakels.

 

DNB zal er in het toezicht op toezien, dat onder toezicht staande instellingen geen obstakels opwerpen in de speciale interfaces voor toegang tot de rekening. DNB heeft in 2019 en 2020 via een met de markt geconsulteerde Q&A reeds aanvullende informatie over mogelijke obstakels ter beschikking gesteld.

Vanaf 2021 sterke cliëntauthenticatie voor online kaartbetalingen

Sinds 1 januari 2021 moeten alle marktpartijen sterke cliëntauthenticatie toepassen voor online kaartbetalingen, om de veiligheid van het betalen te versterken. De verplichting om sterke cliëntauthenticatie toe te passen, volgt uit PSD2 en de RTS SCA/CSC. DNB heeft conform de opinie van de EBA specifieke marktpartijen tot 31 december 2020 de tijd gegeven om de migratie naar sterke cliëntauthenticatie af te ronden op basis van migratieplannen. DNB beseft dat marktpartijen zich hebben ingespannen om aan deze wetgeving te kunnen voldoen. Vanaf 2021 verwacht DNB dat alle onder toezicht staande instellingen sterke cliëntauthenticatie toepassen.

Ontdek gerelateerde artikelen