Waarom is het zo lastig om aan personeel te komen?
Een belangrijke factor is dat een groot deel van de mensen in Nederland die kunnen en willen werken, dat al doet. De arbeidsparticipatie in Nederland is hoog in vergelijking met andere landen in Europa. Eind 2024 lag het percentage mensen tussen de 15 en 74 jaar dat werkt of actief op zoek is naar werk, op ruim 75%. Bij mensen tussen de 25 en 65 jaar is zelfs 90% actief op de arbeidsmarkt. Er zijn dus relatief weinig mensen die momenteel niet werken en direct beschikbaar zijn om een openstaande vacature te vullen. Daarnaast speelt de vergrijzing van de bevolking een rol. Een steeds groter deel van de bevolking bereikt de pensioenleeftijd, terwijl er relatief minder jongere mensen bijkomen die kunnen werken. De vergrijzing zorgt ervoor dat de groei van het potentiële arbeidsaanbod afneemt.
Rem op economische groei
De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt heeft verschillende gevolgen voor de economie. Bedrijven en organisaties hebben moeite om hun werkzaamheden uit te voeren, wat kan leiden tot langere wachttijden (zorg) of vertragingen (bouw, installatie warmtepompen of zonnepanelen). De krapte kan ook een rem zetten op de economische groei, doordat bedrijven hun productie niet kunnen uitbreiden. Werknemers in een krappe markt hebben vaak een sterkere onderhandelingspositie, wat kan leiden tot hogere lonen.
Niet één simpele oplossing
Het aantal werkenden of gewerkte uren kunnen we niet makkelijk uitbreiden, maar we kunnen wel proberen de vraag naar personeel te verminderen, bijvoorbeeld door efficiënter te werken, de productiviteit te verhogen of bepaalde taken niet meer uit te voeren. Investeringen in technologie, innovatie, en de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van werknemers zijn hierbij essentieel. Ook het slimmer organiseren van werkprocessen en de inzet van technologische vernieuwingen zoals kunstmatige intelligentie (AI) en robots kunnen helpen om taken anders uit te voeren en zo de behoefte aan extra personeel te verminderen.