Grondstofprijzen werken door in andere prijzen; tempo varieert sterk
Als de prijzen van energie en andere grondstoffen (zoals hout, ijzer en granen) stijgen, dan stijgen ook de productiekosten van de bedrijven die grondstoffen gebruiken om goederen en diensten te produceren. Deze bedrijven kunnen in reactie daarop de prijzen van hun eigen producten verhogen. Maar vaak duurt het een tijd voor een bedrijf de eigen prijzen aanpast, bijvoorbeeld omdat prijzen vastliggen in een contract of uit vrees klanten te verliezen.
Hoe groot de doorwerking is en hoe snel dit gaat, hangt af van de sector waarin een bedrijf actief is. Waar het effect op benzineprijzen zich bijvoorbeeld heel snel voltrekt, duurt het bij vlees, zuivel en brood veel langer voordat de energieprijzen volledig zijn doorgewerkt. We zien dus grote verschillen.
Figuur 2 toont zowel omvang als tempo van de doorwerking voor een aantal Nederlandse sectoren. Bij het effect van mondiale grondstofprijzen op de prijs van autobrandstof zien we het volgende: De blauwe staaf laat zien dat een stijging van grondstofprijzen na 2 jaar voor bijna 30% doorwerkt in de brandstofprijs voor consumenten. De betreffende gele stip toont dat dit effect reeds in grote mate plaatsvindt binnen de maand na de verandering in grondstofprijzen. Dit hoeft geen verrassing te zijn omdat deze pompprijzen vaak dagelijks worden aangepast. De prijzen van veel andere producten reageren niet binnen een maand zodat de gele stip dichtbij 0% ligt. De prijzen van pakketreizen reageren wel binnen een maand op veranderde energieprijzen, maar de volledige aanpassing duurt tot 2 jaar nadien.
Figuur 2: Effect van grondstofprijzen op prijzen in verschillende sectoren