Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Blog Maarten Gelderman - Heb je het druk met oorlog in Oekraïne?

Blog

Gepubliceerd: 14 maart 2022

Maarten Gelderman

Heb je het druk met de oorlog in Oekraïne? Een vraag die Maarten Gelderman, divisiedirecteur Toezicht Beleid deze dagen veel krijgt.

Vaak bepaal ik het onderwerp van mijn blog door de grootste gemene deler te kiezen van vragen die mij gesteld worden. Het zal niet verrassen dat bovenstaande vraag de laatste dagen vaak gesteld wordt. Het eerlijke antwoord is dat ik eigenlijk meer bezig ben met Oekraïne dan goed voor een mens is. Ik vermoed dat ik niet de enige ben die meerdere keren per dag naar de laatste ontwikkelingen kijkt, terwijl ik echt wel weet dat er daardoor niet veel verandert.

Daarbij volg ik niet alleen het nieuws over de oorlog zelf, maar ook de doorwerking op de financiële sector. Dat doe ik deels via specialistische nieuwsdiensten, een goed openbaar toegankelijk voorbeeld is Alphaville, een website van de Financial Times. De impact op de financiële sector kan miljarden euro's bedragen, maar ik realiseer me terdege dat dat in het niet valt bij de verschrikkelijke dingen die mensen daar ter plaatse meemaken. Ons werk maakt het directe leed niet minder, maar het is wel belangrijk dat dit wordt gedaan. Onze baan is te kijken hoeveel beleggingen en leningen er uitstaan op de betrokken landen en wat de doorwerking van de oorlog is op financiële markten, grondstofprijzen, inflatie en economische groei.

Sancties

Het zal ook niemand ontgaan zijn dat er sancties worden uitgevaardigd. Daarin hebben wij niet alleen een rol – waarbij we overigens een enkele schakel in een grote keten zijn – maar wij zijn zelf ook een soort bank. De mensen die onze transacties uitvoeren zijn er heel druk mee bezig te zorgen dat ook wij ons aan de sancties houden. Zowel wijzelf als de financiële sector lopen daarbij tegen problemen aan. Een sanctie lijkt een eenvoudig instrument, maar de financiële sector is soms akelig complex en hoe een sanctie dan doorwerkt is niet altijd duidelijk. Zelfs bij eenvoudige producten kan het al lastig worden. Het lijkt misschien nog logisch dat iemand op de sanctielijst gewoon een lening aan een Nederlandse bank mag en moet terugbetalen. Anders profiteert die persoon ervan dat hij op de lijst staat. Maar wat als die lening een leasecontract betreft en door de aflossing de persoon op de sanctielijst eigenaar wordt van een dure machine? Bij derivaten waarbij een instelling op de sanctielijst is betrokken wordt het pas echt moeilijk.

Crisisoverleg

Intern steken we frequent de koppen bij elkaar. Meestal aan het begin van de vergaderingen die we toch al hebben, maar ook in extra ingelaste bijeenkomsten. Ook internationaal wordt er veel tussen toezichthouders afgestemd. Soms bilateraal, als het een enkele instelling betreft, maar regelmatig ook in groter verband. Dan komen de boards van de Europese en mondiale toezichthouders (extra) bij elkaar. Bij die gelegenheden wordt uitgewisseld wat de nieuwste inschattingen van de impact van de oorlog op de eigen sector zijn en wordt naar oplossingen gezocht voor vraagstukken, zoals de interpretatie van sancties in complexe gevallen of wat te doen met een beurs, de Russische, die nu al geruime tijd gesloten is. Waar nodig wordt ingegrepen, bijvoorbeeld wanneer een bank in de liquiditeitsproblemen raakt. Voor die toezichthouders die met een acuut probleem kampen, bijvoorbeeld omdat een bank in hun land in de problemen is geraakt, is het overleg ook een kans om onder collega's even ervaringen te delen.

Persoonlijke nood

Dan heb je natuurlijk ook nog te maken met persoonlijke nood. Collega's die zelf ooit vluchteling zijn geweest of van wie de ouders gevlucht zijn en die extra gegrepen worden door deze situatie. Collega's die uit Rusland komen en helemaal niet achter deze oorlog staan, maar er wel op worden aangesproken of er bang voor zijn dat dat gebeurt. Zo zijn we allemaal met Oekraïne bezig, maar doen we daarnaast ook gewoon nog ons dagelijks werk. Dat voorkomt ook dat ik de hele tijd op die domme telefoon kijk of er weer nieuws te melden is.

Maarten Gelderman

Maarten Gelderman

Divisiedirecteur

Toezicht

Ontdek gerelateerde artikelen