Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Duurzame aanpak scheefgroei eurozone hard nodig

Nieuws

Gepubliceerd: 10 februari 2023

De Europese Centrale Bank in Frankfurt met logo voor gebouw

De euro levert Nederland veel voordeel op. Zo bevordert de gemeenschappelijke munt investeringen en handel. Om ook in de toekomst van die voordelen te profiteren moeten we de toegenomen economische verschillen tussen eurolanden te lijf.

Dat staat in onze position paper ‘Stabiele eurozone vereist duurzame aanpak scheefgroei’ voor het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op 13 februari 2023 over de toekomst van de euro. Namens DNB zal Klaas Knot aan dit gesprek deelnemen.

Voor een open economie en handelsland als Nederland is een stabiele economische en monetaire unie van groot belang. De eerste tien jaar van zijn bestaan leek de euro ervoor te zorgen dat de eurolanden economisch meer naar elkaar toegroeiden. Maar sindsdien zijn economische verschillen tussen sommige eurolanden toegenomen, wat risico’s voor de stabiliteit van de eurozone met zich meebrengt. Om de groei te versterken en kwetsbaarheden van de eurozone te verminderen is zowel nationaal als gezamenlijk beleid nodig.

Zulk beleid is in het belang van Nederland. Het leidt tot een muntunie die stabieler en welvarender is, waar de balans tussen lusten en lasten voor alle landen positief is, en waar Nederland als exportgericht land nadrukkelijk van profiteert.

Stabiele eurozone vereist duurzame aanpak scheefgroei

298KB PDF
Download Stabiele eurozone vereist duurzame aanpak scheefgroei

Ontdek gerelateerde artikelen