Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Klaas Knot reageert op monetairbeleids­maatregelen van de ECB

Persbericht

Gepubliceerd: 13 september 2019

Klaas Knot

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank heeft gisteren een breed pakket aan monetairbeleidsmaatregelen aangekondigd. Dit pakket bestaat onder meer uit het verlagen van de depositorente, maatregelen om meer onderscheid te maken tussen verschillende rentetarieven voor banken en het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties. De ECB is van mening dat exceptionele beleidsmaatregelen nodig zijn omdat zij zich zorgen maakt om de inflatievooruitzichten voor het eurogebied.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en lid van de Raad van Bestuur van de ECB, spreekt zich tegen het pakket uit. "Dit brede pakket aan maatregelen, en met name het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden, en er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken. De economie in het eurogebied draait op volledige bezetting, en de lonen stijgen. Financieringscondities voor burgers, bedrijven en overheden zijn ongekend ruim, en vormen geen obstakel voor kredietverlening, consumptie en investeringen. Tegelijkertijd zijn er toenemende signalen van een gebrek aan investeringen met een laag risicoprofiel, verstoorde prijsvorming op financiële markten en overmatig risicozoekend gedrag op huizenmarkten."

"Door de economische vertraging is het onvermijdelijk dat het langer duurt voordat de ECB haar inflatiestreven van beneden maar dicht bij de 2% behaalt, maar dat wil niet zeggen dat het streven uit beeld is geraakt. Er is ook geen sprake van deflatierisico, noch zijn er aanwijzingen voor een eurogebied-brede recessie. Het enige wat op dit moment waarneembaar is, is dat de inflatievooruitzichten achterblijven bij het ECB-streven. Dat is zorgwekkend, maar betekent niet dat het opnieuw opstarten van een zwaar middel zoals het aankoopprogramma het geëigende instrument is."

Ontdek gerelateerde artikelen