Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Toezicht Kredietinstellingen CN

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt op grond van de Wet financiële markten BES (Wfm BES) toezicht op kredietinstellingen in Caribisch Nederland.  

Voor ons toezicht op de sector zijn de volgende thema’s van belang. Onderaan deze pagina vindt u relevante, actuele publicaties voor deze sector.

Thema’s

Wegwijzer 

Bent u als kredietinstelling in Caribisch Nederland actief of wilt u actief worden? Op de pagina Markttoegang vindt u meer informatie en de bijbehorende aanvraagformulieren.

Mocht u iets niet kunnen vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met onze Publieksvoorlichting (in het Nederlands of het Engels). Bel ons op +31 020 524 9111 (gratis) op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur (Nederlandse tijd). Of e-mail naar info@dnb.nl. 

Prudentieel toezicht

DNB heeft tot taak prudentieel toezicht uit te oefenen op kredietinstellingen in Caribisch Nederland op grond van Wfm BES. Prudentieel toezicht richt zich op de soliditeit van financiële ondernemingen en draagt bij aan de stabiliteit van de financiële sector en duurzame welvaart. Prudentieel toezicht dient ter bescherming van de belangen van de afnemers van financiële diensten van kredietinstellingen en draagt bij aan het vertrouwen in de financiële sector. Het prudentiële toezicht bestaat uit solvabiliteits- en liquiditeitstoezicht dat erop gericht is dat de financiële onderneming altijd aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Het toezicht beoogt het risico van faillissement te verkleinen, zonder dat een faillissement overigens in een markteconomie kan worden uitgesloten.

Wettelijke basis

De wettelijke basis voor het prudentiële toezicht op kredietinstellingen die activiteiten verrichten in Caribisch Nederland is gelegen in de Wfm BES.

Tot de bevoegdheden van DNB behoren: 

  • het toelaten van een kredietinstelling tot de markt (bijvoorbeeld door vergunningverlening);
  • het verzamelen van informatie bij een onder toezicht staande kredietinstelling en het beoordelen daarvan aan de hand van de toezichtvereisten;
  • het bijsturen en interveniëren bij een onder toezicht staande kredietinstelling bij niet-naleving van toezichtvereisten. 

Samenwerking met andere toezichthoudende instanties 

DNB werkt nauw samen met andere binnen- en buitenlandse toezichthouders, zoals de AFM, en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de CBA. Die samenwerking omvat onder meer: 

  • het afstemmen van lagere regelgeving en beleid over onderwerpen die zowel voor het prudentieel als het integriteitstoezicht relevant zijn;
  • het uitwisselen van informatie en afstemmen van concrete toezichtactiviteiten.

Kredietinstellingen met zetel in Caribisch Nederland vallen onder het prudentieel en integriteitstoezicht van DNB. Op bijkantoren houdt DNB integriteitstoezicht. Het prudentieel toezicht op bijkantoren wordt uitgeoefend door de CBCS, via de hoofdvestiging. Voor Caribisch Nederland geldt over het algemeen dat de lokale kredietinstellingen bijkantoren zijn van kredietinstellingen gevestigd op Curaçao of Sint Maarten. 

Integriteitstoezicht

DNB ziet toe op de maatregelen die kredietinstellingen hebben getroffen in hun bedrijfsvoering ter beheersing van integriteitsrisico’s op grond van de Wfm BES. Daarnaast wordt specifieke aandacht gegeven aan de maatregelen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Wwft BES) en de Sanctiewet 1977. Deze wetten zijn van toepassing op kredietinstellingen die actief zijn in Caribisch Nederland.

Meer informatie over de integere bedrijfsvoering in de Wfm BES, de Wwft BES en de Sanctiewet 1977 vindt u op deze pagina.

Register

In het register zijn de vergunningen opgenomen die door DNB op grond van de Wfm BES zijn verleend. In het algemeen moeten financiële ondernemingen over een vergunning van DNB beschikken om activiteiten te mogen verrichten in Caribisch Nederland.

Het register is opgesteld op grond van de artikelen 2:19 en 2:20 van de Wfm BES en de artikelen 2:12 tot en met 2:14 van het Besluit financiële markten BES (Bfm BES).