Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Vrouw rekent af met haar smartwatch

Fintech, AI en innovatie

We zien innovatie overal om ons heen. Zo doen we veel meer met onze smartphone dan alleen maar bellen en appen en rijden steeds meer auto’s elektrisch. Ook de wereld van betalen innoveert. Van betaalverzoeken en contactloos betalen tot crypto’s. Hoe ontstaan die innovaties? En hoe zorgen we ervoor dat ze veilig te gebruiken zijn?

Waarom vernieuwing in betalen belangrijk is

Het is belangrijk dat de wereld van betalen met zijn tijd meegaat, zodat betalen voor iedereen gemakkelijk is en blijft. Zo zijn betaalverzoeken, contactloos betalen en betalen met uw smartphone of smartwatch bijvoorbeeld ontstaan.                                                                      

De Nederlandsche Bank (DNB) vindt deze innovaties belangrijk. Daarom juichen we het toe als bedrijven ontdekken, proberen en ontwikkelen. En we bieden samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ondersteuning via de InnovationHub. Daarnaast kunnen bedrijven met ons samenwerken via het iForum. Of met ons en andere toezichthouders van gedachten wisselen tijdens het jaarlijkse seminar Fintech meets the Regulator.

Fintech en bigtech

Deze innovaties worden bedacht en in de markt gezet door bedrijven die werken met fintech: financiële technologie. Zowel nieuwe bedrijven (ook wel start-ups) als bestaande financiële instellingen zoals banken maken gebruik van fintech. Een bekend voorbeeld is de app Tikkie, de eerste app in ons land die het consumenten mogelijk maakte om op grote schaal snel betaalverzoeken te versturen. Daarnaast mengen steeds meer bigtech-bedrijven zich in de financiële wereld. Met bigtech doelen we op reuzen in de technologiesector. Denk aan Google, Facebook, Amazon, Tencent en Apple. Apple biedt bijvoorbeeld een wallet aan die ook in Nederland populair is. En Facebook werkt aan een stablecoin, de Libra.

Net als veel andere centrale banken denkt DNB na over de mogelijkheden van digitaal centralebankgeld, of Central Bank Digital Currency (CBDC). CBDC is digitaal geld, dat wordt uitgegeven door de centrale bank en algemeen toegankelijk is.

Lees meer over de digitale euro

Veilig betalen, ook in de toekomst

Als u gebruikmaakt van zo’n slimme innovatie, wilt u natuurlijk wel dat het veilig is. Daarom hebben fintech- en bigtech-bedrijven een vergunning bij DNB of een andere nationaal bevoegde autoriteit uit een andere EU-lidstaat nodig zodra zij in de Europese Unie betaaldiensten willen aanbieden. Daarnaast moeten ze zich houden aan de PSD2 en andere wet- en regelgeving, waaronder de Europese algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze wetgeving zorgt ervoor dat betalen veilig is en blijft.

Lees meer over PSD2

De kracht van fintech: artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) staat voor kunstmatige intelligentie. Kortweg betekent het dat machines zoals robots en computers taken kunnen uitvoeren waar traditioneel mensen voor nodig zijn. In fintech wordt AI steeds vaker gebruikt. Zo kan een chatbot van een bank u helpen met allerlei zaken, bijvoorbeeld wat u moet doen als u uw pinpas bent kwijtgeraakt. Ook is een chatbot behulpzaam bij het afsluiten van een lening. Dat kan doordat er meer en betere data beschikbaar zijn om risico’s te beoordelen. Daarnaast kan een robot met AI in grote hoeveelheden informatie verbanden leggen en ingewikkelde patronen herkennen. Het is wel belangrijk dat AI niet discrimineert of dat het proces niet meer te controleren valt. Daarom werkt DNB met andere toezichthouders en de sector aan richtlijnen die dat tegengaan.

Ontdek gerelateerde artikelen