Nieuw Handhavingsbeleid toezichtrapportage DNB
Op 3 mei is de nieuwe beleidsregel ‘Handhavingsbeleid DNB voor tijdige indiening van toezichtrapportages’ in werking getreden.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
(c) Shutterstock
DNB neemt het besluit van de ECB met betrekking tot het laten aflopen van de verlichtingsmaatregel voor de leverage ratio over voor de minder significante kredietinstellingen (LSI’s) die onder direct toezicht van DNB staan. Hierdoor is het na 31 maart 2022 niet langer toegestaan om centrale bank reserves uit te zonderen van de berekening van de leverage ratio. De verlichtingsmaatregel loopt af omdat er niet langer sprake is van uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van de coronapandemie die de uitzondering rechtvaardigen.
In navolging van de ECB verwacht DNB ook voor de LSI’s, die onder direct toezicht van DNB staan, dat de verlichtingsmaatregel die het toestaat dat banken gebruik maken van hun kapitaalbuffers en Pillar 2 Guidance (P2G) niet verlengd zal worden. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2023 ook van LSI’s wordt verwacht dat ze opereren boven het niveau van hun Combined Buffer Requirement en hun P2G. Deze vroegtijdige communicatie heeft als doel om instellingen voldoende tijd te geven om aan hun P2G verplichtingen te voldoen en passende kapitaalplannen te ontwikkelen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 06-524 96 961).
Sector(en)
Op 3 mei is de nieuwe beleidsregel ‘Handhavingsbeleid DNB voor tijdige indiening van toezichtrapportages’ in werking getreden.
Lees meerOp 1 mei 2022 treedt de Wet open overheid (Woo) in werking. De Woo heeft als doel overheden en semi-overheden transparanter te maken. Iedereen kan een Woo-verzoek indienen om publieke informatie te verkrijgen. Met de Woo komt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervallen.
Lees meerOp grond van internationale richtlijnen van de Financial Action Task Force (FATF) en Europese financiële toezichthouders (EBA, EIOPA en ESMA) doet DNB bij financiële instellingen jaarlijks onderzoek naar de inherente integriteitsrisico’s
Lees meer