Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Duurzame actie: Kroatië hergebruikt Nederlandse munten

Nieuwsbericht betalingsverkeer

Gepubliceerd: 09 november 2022

Euromunten

Nederland heeft in het tweede halfjaar bijna 70 miljoen munten aan Kroatië verkocht. Aanleiding was dat enerzijds Nederland al langere tijd overschotten van specifieke munten had. Anderzijds zal Kroatië per 1 januari aanstaande toetreden tot de eurozone. Daarom heeft het grote hoeveelheden euromunten nodig. Met de verkoop van onze overschotten kan Nederland deels in die behoefte voorzien en is voorkomen dat tegelijkertijd munten worden vernietigd en elders nieuwe munten worden geslagen.  

DNB voert een aantal munttaken uit voor de Nederlandse Staat. Zo geeft DNB de munten uit en beheert zij de Staatsvoorraad. Vanuit het DNB Cashcentrum levert DNB munten aan waardevervoerders. Die brengen ze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels.. Omgekeerd kan de vervoerder munten afstorten bij DNB, wanneer de vervoerder munten overheeft. De munten die terugkomen uit circulatie zijn afkomstig uit de gehele eurozone. De Staatsvoorraad omvat dus munten uit alle eurolanden.  

Al langere tijd heeft Nederland overschotten van specifieke munten, zoals de 2 en 1 euro en de 2 en 1 eurocent. Overschotten van met name de 1 euro zien we ook in andere landen. Nederland heeft 2 en 1 eurocent over, omdat we die niet meer gebruiken en we contante kassabetalingen afronden op 5-centbedragen. Om overschotten te beperken en verspilling van grondstoffen te voorkomen, verkoopt DNB regelmatig munten aan andere landen. Omgekeerd laat DNB de laatste jaren de tussenliggende denominaties, van 50 tot 5 eurocent, slaan, waaraan nog een duidelijke behoefte bestaat.  

De toetreding van Kroatië tot de eurozone bood een kans om in één keer een grotere hoeveelheid munten te verkopen. Kroatië heeft namelijk straks honderden miljoenen euromunten nodig. Het zal die voor een deel zelf slaan, maar dat kost tijd. Voor een ander deel koopt het deze van Nederland en enkele andere eurolanden, voor een prijs die is afgeleid van de productieprijzen. Dat is per saldo het meest milieuvriendelijk. Ooit zou Nederland de munten moeten laten vernietigen, maar dat hoeft nu niet meer. Zo hebben onze muntoverschotten alsnog een nuttige bestemming.

Ontdek gerelateerde artikelen