Publieksbekendheid van de Nederlandse Depositogarantie groeit naar 68%.

Nieuwsbericht Nederlandse Depositogarantie

De publieksbekendheid met de Nederlandse Depositogarantie blijft jaarlijks toenemen door de inzet van DNB en de Nederlandse banken. Uit een meting eind 2024 blijkt dat 68% van de Nederlandse bevolking bekend is met de Nederlandse Depositogarantie. Een goed resultaat, maar onder bepaalde doelgroepen en op het gebied van de bekendheid met de kenmerken van de garantie valt er nog wel wat te winnen.

Gepubliceerd: 01 april 2025

Man leest rapport

Publieksbekendheid is een randvoorwaarde voor een effectieve depositogarantie, doordat het bijdraagt aan het verkleinen van het risico op bankruns en een bijdrage levert aan de afwikkelbaarheid van falende banken. Hoe meer spaarders weten dat zij binnen zeven werkdagen over hun gegarandeerde banktegoeden kunnen beschikken, hoe minder snel zij geneigd zullen zijn om hun geld van de bank te halen, mocht hun bank in de problemen komen. In Nederland is het spaargeld de afgelopen jaren sterk toegenomen en heeft het gegarandeerde geld eind 2024 een omvang bereikt van 623 miljard. Het is van groot belang voor de financiële stabiliteit in Nederland dat rekeninghouders bekend zijn met de Nederlandse Depositogarantie. Een sentiment dat wordt gedeeld door een recent gepubliceerd onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Metingen en publiekscampagnes

Zowel de overheid en DNB, als uitvoerder van de Nederlandse overheid, vinden het belangrijk dat de Nederlandse bevolking op de hoogte is van de bescherming van hun geld van 1 eurocent tot € 100.000 euro bij hun bank. Met deze bescherming wordt de stabiliteit van de economie en een duurzame welvaart in Nederland versterkt.

Figuur C

Een eerste publieke meting uit 2017 liet zien dat slechts 54% van de Nederlandse bevolking bekend was met de Nederlandse Depositogarantie. Daar moest verbetering in komen, vond DNB.

Sinds 2019 zet DNB, in samenwerking met de Nederlandse banken, zich in om de Nederlandse Depositogarantie onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse bevolking. En in 2020 stelde DNB zichzelf de ambitie om de publieksbekendheid van depositogarantie eind 2024 te vergroten van 58% naar 70%. Om dit te bereiken werden meerdere communicatieactiviteiten ontwikkeld. Zo werd samen met Nederlandse banken gewerkt aan geharmoniseerde informatieverstrekking op hun websites en is er in 2021 een actieve publieksvoorlichting gestart met als basis een nieuwe, specifieke website over de Nederlandse Depositogarantie. De actieve publieksvoorlichting gebeurt online en was aanvankelijk gericht op een breder publiek, maar is naar aanleiding van meetresultaten steeds meer gericht op groepen waar de bekendheid met Nederlandse Depositogarantie het laagst is. Allemaal activiteiten die ervoor hebben gezorgd dat de informatievoorziening toegankelijker werd voor de Nederlandse bevolking.

Onderzoeksresultaten

Uit het jaarlijks terugkerende onderzoek van 2024 werd duidelijk dat de publieksbekendheidinitiatieven van de afgelopen jaren succes hebben gehad. Inmiddels is de publieksbekendheid van de totale Nederlandse bevolking met de Nederlandse Depositogarantie gestegen naar 68% (meting 2024). De bekendheid in Nederland is daarmee hoger dan in de meeste landen waar soortgelijke metingen zijn uitgevoerd en aan publieksbekendheid wordt gewerkt. 

Heeft u wel eens gehoord van de Nederlandse Depositogarantie?

Andere positieve ontwikkelingen zijn dat 74% van de ondervraagden verwacht hun geld terug te krijgen tot een maximumbedrag. In 2023 was dit percentage slechts 69%. Daarbij geeft 61% van de mensen aan zich eerst te willen oriënteren voordat ze stappen ondernemen als hun bank in de problemen zit, ten opzichte van 55% het jaar ervoor.

Wat zou u doen als u leest of hoort dat uw bank van uw spaarrekening failliet dreigt te gaan?

Publieksbekendheid onder verschillende doelgroepen

Uit dezelfde jaarlijkse onderzoeken komt ook naar voren dat nog terrein te winnen valt bij verschillende groepen in de Nederlandse samenleving. Zo blijkt het kennisniveau over de Nederlandse Depositogarantie met name onder jongeren en vrouwen achter te blijven bij de bekendheid met deze beschermingsmaatregel onder oudere mannen. Uit de meest recente meting eind 2024 blijkt dat 53% van de jongeren en 59% van de vrouwen wel eens gehoord heeft van de Nederlandse Depositogarantie, tegenover 78% van de ouderen en 74% van de mannen.

In de afgelopen jaren is de communicatiestrategie steeds meer gericht op deze doelgroepen door de inzet van onlinevideo en door gebruik te maken van sociale media. Dit voorjaar en najaar gaat DNB verder met de publieksvoorlichting. Nieuw is de grote tentoonstelling over geld, goud en de economie bij DNB in haar nieuwe pand op het Frederiksplein in Amsterdam. Hier krijgen bezoekers op interactieve wijze meer informatie over de depositogarantie. Lees meer over De Nieuwe Schatkamer.

Volgende stappen

Hoewel er goede resultaten zijn behaald, zijn we er nog niet. De doelstelling blijft om de publieksbekendheid te vergroten naar 70% en deze op peil te houden. Hoe meer mensen bekend zijn met de Nederlandse Depositogarantie, hoe beter. DNB ziet mogelijkheden om verder met de Nederlandse bankensector na te denken over wegen om de Nederlandse depositohouder nog beter te informeren. Het toenemende gebruik van internetbankieren en bankierenapps is in dat opzicht wellicht een relevante ontwikkeling.

Meer informatie

Alle informatie over publieksbekendheid voor de sector, zoals de toolkit voor banken, is te vinden op de pagina Publieksbekendheid Nederlandse Depositogarantie | De Nederlandsche Bank. Hier vind je ook nieuwste video die in de recente publieksvoorlichting is gebruikt.

Ontdek gerelateerde artikelen