Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Brexit update

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 01 april 2021

Foto van Londen

Op 24 december 2020 hebben de EU en het VK een akkoord gesloten over de toekomstige handelsrelatie. DNB verwelkomt dit akkoord mede vanwege het belang van het VK als handelspartner van de EU, en in het bijzonder Nederland.

Het is daarom goed dat er afspraken zijn gemaakt over de toekomstige handelsrelatie en er niet per 1 januari 2021 teruggevallen hoefde te worden op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Desondanks zal de handelsrelatie ook onder dit nieuwe akkoord gepaard gaan met meer fricties en economische kosten dan voor de Brexit.

Het handelsakkoord heeft - zoals verwacht - weinig geregeld voor financiële dienstverlening van en naar het VK. Zo zijn, buiten de eerder genomen tijdelijke equivalentiebesluiten voor Britse CCPs en CSDs, geen aanvullende equivalentiebesluiten genomen. Het aflopen van de overgangsperiode betekent dan ook dat het VK vanaf 1 januari 2021 niet meer als EU (equivalente) lidstaat behandeld moet worden. Dit brengt in sommige gevallen wijzigingen met zich mee, zoals in de kapitaalvereisten onder de CRR voor blootstellingen op bepaalde tegenpartijen in het VK. Van banken wordt verwacht dat zij vanaf 1 januari 2021 de passende risicowegingen hanteren en deze vanaf die datum weergeven in de rapportages.

Ontdek gerelateerde artikelen